Пазарен старт на плащанията през мобилен телефон в България

03 Септември 2010 г.,zastrahovatel.com

„СЕП България” АД  успешно приключи пилотната фаза на проекта си за платежни електронни услуги      

 

Мобилните плащания станаха достъпни и в България от началото на септември, когато бе даден пазарният старт на платформата за електронни платежни услуги на „СЕП България” АД. Лицензираният оператор на платежна система „СЕП България” АД, в партньорство с мобилния оператор Globul, „Пощенска банка”, „Алианц Банк България” и няколко търговски вериги, направи възможно използването на мобилния телефон като универсално средство за електронни платежни услуги.


 

„СЕП България” АД е дъщерно дружество на компанията за дялови инвестиции „Адванс Екуити Холдинг” АД, управлявана от „Карол Финанс”.

 

Плащания през мобилен телефон в страната се правят пилотно от октомври 2009 г., като в продължение на близо година служители на „СЕП България” АД и партньорите в проекта тестваха активно услугите и функционалността на системата. „Постигнахме целите на пилотния проект - да се убедим, че услугите работят и са сигурни. През тези месеци освен, че тествахме системата, започнахме сътрудничество с нови технологични партньори и търговци, сред които хипермаркети „Пикадили”, верига ресторанти KFC, строителен хипермаркет Praktis, технологичната компания „Елтрейд” и други. Искаме да им благодарим, че станаха първите, предлагащи удобството на мобилните плащания на българските потребители” обобщи резултатите от пилотната фаза Венцеслав Петров, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на „СЕП България” АД.

 

От началото на месец септември, потребителите ще могат да ползват услугите:

„Мобилно банкиране” - електронна банкова услуга за управление на банкови  сметки и нареждане на  мобилни преводи от мобилен телефон към банкови сметки в страната навсякъде и по всяко време;

„Мобилно плащане в търговски обекти и онлайн магазини” - модерен метод за плащания, който гарантира на клиентите удобство, бързина и максимална сигурност чрез мобилен електронен подпис Мобисейф;

„Електронно портмоне” – мобилно плащане на малки суми до 20 лв. в търговската мрежа с електронен чип по технологията „Докосни и плати”.

 

За да извършват мобилни преводи и плащания, потребителите трябва да заменят своята sim-карта в офис на Globul с нова такава, която има в себе си приложението „Мобилен портфейл”. При подмяната на картите абонатите запазват телефонните си номера. След снабдяване с новата sim-карта потребителите трябва да се регистрират за услугата „Мобилно банкиране” в офис на банка, партньор на СЕП. Услугите първоначално ще бъдат достъпни в големите градове чрез клоновете на мобилния оператор Globul и търговските банки „Пощенска банка” и „Алианц Банк България”. Плановете на „СЕП България” са до няколко месеца електронните платежни услуги да имат национално покритие. Системата на „СЕП България” позволява осъществяване на плащания към банкови сметки във всички банки в страната, независимо от това дали към момента те са партньори на проекта.

 

„Ако трябва да опиша мобилните плащания с няколко думи, те ще бъдат сигурност за парите ви чрез мобилен електронен подпис, удобство да имате достъп до парите си в банката винаги и навсякъде, достъпност за всеки, защото услугите са съвместими с всички модели телефони и не изискват никакви технически настройки” обясни Венцеслав Петров.

 

Платформата на „СЕП България” е отворена за всички банки, мобилни оператори, търговски вериги и технологични компании, които искат да предложат модерните и удобни електронни плащания през мобилен телефон на своите клиенти.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Основи на презастраховането"
Радослав Габровски, 1998
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,
orange_li