ПроКредит Банк затвърди реномето си на институция, предлагаща прозрачни условия

18 Август 2010 г.,zastrahovatel.com
Банката открито обявява как формира лихвените си нива

Резултатите от проучване сред интернет сайтовете на 15 търговски банки на финансовия информационен портал „Моите пари" (http://www.moitepari.bg/) от края на месец юли, показват, че единствено ПроКредит Банк не използва базов банков лихвен процент (БЛП) при определянето на лихвите по кредитите си. Методологията на определяне на лихвите, която банката посочва на съответната продуктова страница, съвпада с тази, която институцията посочва и в останалата свързана документация, поместена на сайта, напр. Общи условия и др. 

 

ПроКредит Банк определя лихвите по своите ипотечни кредити на база референтен индекс в зависимост от валутата на кредита (SOFIBOR, EURIBOR, LIBOR), увеличен с фиксирана надбавка. Банката е поместила информация за начина, по който образува лихвите си на своя Интернет сайт (http://www.procreditbank.bg/), където тя е достъпна за всеки посетител на страницата.

 

Базовият лихвен процент е един от възможните начини за определяне на лихвите, като всяка банка сама за себе си изготвя методиката, по която той се изчислява. Но анализаторите от сайта изразяват мнението, че поради непрозрачния характер на промените в БЛП, той е източник на неравноправност в договора между клиента и банката.

 

Предоставянето на прозрачна и най-вече пълна информация на клиентите е от първостепенно значение за ПроКредит Банк.

 

Банката затвърждава усилията си в тази насока с двете кампании под надслов „ПроЗрачно" и „Да бъдем ПроЗрачни", проведени съответно през 2005 и 2009 г. Основната цел на банката чрез тези инициативи е да разясни на българските потребители как се формира реалната цена на различни банкови услуги и по този начин да помогне на хората да изискват правилната информация, когато теглят кредит, решат да вложат парите си в банка или открият разплащателна сметка.

 

ПроКредит Банк изразява надеждата си, че все повече потребители ще търсят пълната информация за финансовите продукти и услуги, които желаят да ползват, като банката от своя страна е готова да им помогне с комплект разяснителни брошури, които са достъпни във всеки един клон на институцията. Тези материали съветват физическите и юридически лица за това как да изберат своята банка, кои са важните въпроси, които трябва да се имат предвид при избора на банкови услуги, както и как банките могат да бъдат полезни за ефективното управление на парите им.

 

Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки