УниКредит – стабилна на стрес тестовете

06 Август 2010 г.,zastrahovatel.com

УниКредит е постигнала резултат 7.8% коефициент за капиталова адекватност Tier 1 на стрес тестовете. За сравнение организаторите на стрес теста от Комисията на европейските банкови надзорни органи бяха поставили стойност от 6% на Tier 1 като гранична за успех на теста и доказателство за наличие на достатъчно капитал.

УниКредит, която е най-голямата по активи банкова група в Централна и Източна Европа и собственик на УниКредит Булбанк, беше една от 91 европейски банкови институции, които бяха включени в организирания от Европейския съюз стрес тест. Тестът се проведе от надзорните органи на 20 европейски държави по единна методология, изготвена от Комисията на европейските банкови надзорни органи (CEBS).

Прагът от 6% в този тест не трябва да бъде приеман като минимално регулаторно изискване обаче, тъй като този коефициент в Италия например е 4%. Граничната стойност от 6% на коефициента Tier 1 е определена като достатъчна, за да останат банките в Европа стабилни при сбъдване дори на най-лошите и хипотетични сценарии за световната икономика.

С постигнатите резултати от 7.8% на коефициента Tier 1 и близка стойност от 7.4% на още по-сериозният измерител Core Tier 1 (който измерва съотношението на основния капитал към рисковите активи), УниКредит се утвърждава като една от най-силно капитализираните банкови групи. Буферът на групата над определните като гранични 6% на Tier 1 се равнява на 8,245 млн. евро.

В началото на годината УниКредит успешно реализира увеличение на капитала си с 4 млрд. евро като всички акции бяха записани от институционални инвеститори и ключови акционери, които демонстрираха увереността си в успеха на групата.

Главният изпълнителен директор на УниКредит Алесандро Профумо коментира: „оценяваме положително решението за оповестяване на резултатите от стрес теста – това е важна стъпка към изчистване на съмненията за стабилността на европейската банкова система. Радваме се и, че нашите резултати потвърждават стабилната капиталова позиция на групата”.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки