Алианц Банк България получи нови кредитни линии от ЕБВР за малкия и среден бизнес и за проекти за енергийна ефективност и възобновяема енергия

26 Февруари 2010 г.,zastrahovatel.com

ЕБВР засилва възможностите за финансиране на реалния сектор на българската икономика с две кредитни линии на обща стойност 27.5 милиона евро, отпуснати на Алианц Банк България за кредитиране на малки и средни предприятия (МСП) и за финансиране на проекти за енергийна ефективност и енергия от възобновяеми енергийни източници.
Алианц Банк България, част от групата на Алианц България Холдинг, е универсална банка, предлагаща пълна гама от банкови услуги чрез мрежа от над 110 бизнес центъра и представителни офиси в цялата страна.
В резултат на глобалната икономическа криза кредитирането в България значително е забавило своите темпове, като по този начин се ограничава достъпът на МСП до финансиране и се спъва техният растеж. Средствата, предоставени от ЕБВР, ще помогнат на Алианц Банк България да посрещне растящото търсене от местни фирми на краткосрочно, средносрочно и дългосрочно финансиране в настоящите изпълнени с предизвикателства пазарни условия.

Кредитната линия за МСП в размер на 20 милиона евро ще се използва за финансиране на инвестиции и оборотни средства на малкия и среден бизнес в България. Ръководството на Алианц Банк България определя сектора на МСП като една от ключовите области за бъдещия си растеж.

Средствата от кредитната линия за енергийна ефективност в размер на 7.5 милиона евро ще бъдат използвани за финансиране на проекти, изпълнявани от български предприятия с цел да се намали интензивността на потребление на електроенергия и да се подобри конкурентоспособността им.
Заемът, който е част от програмата на ЕБВР за кредитни линии за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници (КЛЕЕВЕИ) за България, включва безвъзмездно финансиране от Международен фонд "Козлодуй" (KIDSF). Фондът е създаден за подпомагане дейностите за извеждане от експлоатацията на блокове 1-4 на АЕЦ Козлодуй. Безвъзмездното финансиране ще бъде използвано за техническа помощ и за двата вида проекти, и за стимулиране както на банката, така и клиента, който инвестира в проекта.
Финансирането на проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници ще нареди Алианц Банк България сред малкото банки на българския пазар, които работят по КЛЕЕВЕИ, като по този начин институцията ще има възможност да разшири обхвата на предлаганите продукти и услуги за корпоративни клиенти.

"Подпомагането на развитието на икономиката в реалния сектор е един от ключовите приоритети на ЕБВР, особено в настоящата среда. Средствата, предоставени на Алианц Банк България, ще улеснят достъпа на местните компании до така необходимото им финансиране и ще им помогнат да подобрят енергийната си ефективност. Проектът ще подпомогне увеличаването на конкурентоспособността на малкия и среден бизнес, като в същото време представлява подкрепа и за банковия сектор", коментира Питър Райнигер, управляващ директор на ЕБВР за Централна и Югоизточна Европа.

"През последните няколко години Алианц Банк България има за цел да разшири клиентската си база в сектора МСП и в банкирането на дребно. С помощта на натрупания опит в работата си по програмата за финансиране на малки и средни предприятия на ЕС и ЕБВР, банката може да се похвали с десетки малки инвестиционни проекти, реализирани с финансовата подкрепа на ЕБВР от 2006 г. насам", коментира г-н Дорчо Илчев - изпълнителен директор на Алианц Банк България. По негови думи, банката приветства възможността да предложи финансиране на нови клиенти дори в момент, когато пазарът реагира предпазливо. Според него, тъй като енергийната ефективност е основна цел на страните-членки на ЕС, средствата по програмата ще помогнат на Алианц Банк България да отговори на специфичните финансови нужди на своите корпоративни клиенти.

Проектът е продължение на взаимоотношенията на ЕБВР с Алианц Банк България. През 2006 г. ЕБВР отпусна кредитна линия в размер на 5 милиона евро по програмата за финансиране на МСП на Европейската комисия и ЕБВР. През януари 2009 г. бе подписано допълнително споразумение за увеличаване на размера на финансирането с нови 5 милиона евро.

От началото на своята дейност в България ЕБВР е вложила над 2 милиарда евро, отпуснати за финансирането на повече от 120 проекта в ключови сектори на икономиката на страната, като по този начин са мобилизирани и допълнителни инвестиции на стойност повече от 7 милиарда евро.

 

 

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки