Българинът все по-често използва кредитната си карта за покупки

08 Декември 2009 г.,zastrahovatel.com

Българинът все по-често използва кредитната си карта, за да заплати покупки или услуги. Това показват последните данни на Пощенска банка, според които разплащанията на ПОС терминал с кредитни карти към ноември 2009 г. са се увеличили с 10% в сравнение с миналата година, достигайки 40% от всички трансакции, извършвани с кредитни карти. Преобладаващият процент от около 60 на сто от трансакциите с кредитни карти, обаче продължава да бъде за теглене на пари в брой. Тези данни показват, че българите все още не използват рационално кредитната си карта, защото при всяко теглене в брой се начислява допълнителна такса., каквато липсва при заплащането на стока или услуга безкешово в търговски обект или интернет. За сравнение процентът на трансакциите за теглене на пари в брой на развитите пазари, като например Великобритания, е едва 5% от всички трансакции с кредитни карти.

 

За да стимулират рационалната употреба на кредитните карти в България, Пощенска банка и American Express стартираха кампания „Добрите неща вървят заедно”, която акцентира върху ползите и широкия спектър от възможности за използване на кредитните карти за разплащания в обекти като бензиностанции, ресторанти, хипермаркети, магазини, хотели и други, както и в интернет.

 

Покупките с кредитна карта се ползват с безлихвен гратисен период, обикновено достигащ 55 дни, в който картодържателят може да възстанови изхарчените средства по картата си, без да дължи лихва върху тях. Друго предимство на „виртуалните” пари са специалните застрахователни пакети. American Express например предлага на картодържателите медицинска застраховка при пътуване в чужбина, застраховка срещу кражба или повреда на стоки, закупени с картата, до 90 дни от датата на покупката, както и безплатна услуга „Пътна помощ” на територията на страната. При заплащане с карта American Express, клиентите ползват отстъпки и преференциални условия при пазаруване в редица търговски обекти, разплащания в заведения и хотели, благодарение на специални програми за лоялност или търговски промоции.

 

Пощенска банка отчита нарастване в популярността на покупките на равни месечни вноски. Банката има пазарното предимство да предлага кредитни карти с функционалност, предназначена за покупки на равни месечни вноски в търговски обекти на територията на страната. Удобството на тази функционалност позволява на клиентите, както да извършват големи покупки на скъпи стоки или услуги – електроуреди, обзавеждане, екскурзии, без да натоварват еднократно семейния бюджет, така и да пазаруват на разсрочено плащане дрехи, обувки, спортни стоки и принадлежности и други.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Здравно застраховане"
д-р Ирена Мишева ,
orange_li
orange_li
"Имуществено и лично Застраховане"
Христо Драганов Марин Нейков, 2000