Пощенска банка стартира пилотно услугата „Мобилно банкиране”

01 Октомври 2009 г.,zastrahovatel.com

Пощенска банка стартира пилотно  иновативната услуга „Мобилно банкиране” съвместно с банковия оператор СЕП България АД и мобилния оператор GLOBUL. Проектът е уникален за Югоизточна Европа и се развива у нас едновременно с напредналите пазари като Великобритания, Ирландия, Франция и Германия. Пощенска банка е сред първите банки в България, която успешно приключи интеграцията в мрежата за електронни услуги.

„Мобилно банкиране" е електронна банкова услуга, която позволява на клиента да управлява банковите си сметки в Пощенска банка и да извършва електронни плащания от всеки мобилен телефон със СИМ карта с Мобилен портфейл. Всички операции се извършват в реално време, чрез телекомуникационната среда на GLOBUL. Пилотната фаза ще позволи усъвършенстването на услугата, която се очаква да стане достъпна за потребителите към края на годината. 

Щастливи сме, че имахме възможността да станем част от този пилотен проект и да бъдем сред първите банки у нас, които ще имат възможността да предоставят на своите клиенти нова услуга. Технологията е изключително иновативна както за нашия пазар, така и в международен план, и съм горда да отбележа, че този път страната ни действително върви в крак с последните световни новости по отношение на използването на алтернативни средства за осъществяване на банкови операции. Същинският старт на услугата Мобилно банкиране след успешното приключване на пилотната фаза на проекта ще бъде поредната стъпка, която Пощенска банка предприема през настоящата година, за да предоставя все по-високачествени и иновативни услуги на своите клиенти”, каза Севдалина Василева, Началник Управление „Потребителско кредитиране” на Пощенска банка.

С новата услуга клиентите на Пощенска банка ще могат лесно и удобно да изпълняват следните операции, директно от менюто на мобилния си телефон:

§          Мобилни преводи към IBAN сметка - нареждане на средства към сметки във всички банки в страната през платежните системи СЕП, Бисера и РИНГС.

§          Преводи по мобилен номер – извършване на преводи към други потребители на „Мобилно банкиране” чрез въвеждане на мобилен номер.

§          Мобилно плащане на стоки и услуги в търговски обекти - заплащане на стоки и услуги в търговски обекти, оборудвани със специални терминали за безконтактни плащания (различни от стандартните ПОС терминали).

§          Мобилно плащане на задължения  - плащане на всички видове месечни задължения в отговор на получено на мобилния телефон искане за плащане.

§          Мобилно плащане в Интернет магазини - покупка на стоки и услуги от интернет сайтове чрез виртуална ПОС система като полученото на мобилния телефон искане за плащане се потвърждава с ПИН код.

§          Мобилно плащане на предплатени услуги - закупуване и зареждане на предплатени пакети и услуги чрез мобилния телефон - ваучери за разговори по мобилен телефон, билети за метро и други.

• Справки в реално време – справки  за текущо салдо по сметка в Пощенска банка.

Новата услуга «Мобилно банкиране» предоставя следните преимущества за клиентите на Пощенска банка:

§          Мобилност - неограничен достъп до „Мобилно банкиране" и възможност за извършване на разплащания от всяко място, където има покритие на мобилния телефон. Услугата ще даде възможност на клиентите на Пощенска банка да разполагат с парите по сметките си по всяко време, независимо от работното време на банковите офиси.

§          Удобство - използване на едно устройство (мобилен телефон) за управление на множество банкови сметки и извършване на различни банкови операции.

§          Ефективност - по-малко време и усилия за нареждане на преводи и транспортни разходи.

§          Сигурност - индивидуално потвърждаване на всяка операция с електронен подпис и ПИН. Не съществува риск за финансовите Ви средства дори и при загуба на телефона, тъй като електронният подпис е 100 % защитен в СИМ картата на мобилния телефон при загуба или кражба, а клиентът по всяко време може да се обади на платежния оператор и да спре услугата поради кражба или загуба.

Партньори в пилота:

GLOBUL – с услугата „Мобилен портфейл” мобилният оператор предоставя на клиентите нов тип СИМ карти с включено приложение за извършване на финансови операции и осигурява телекомуникационна свързаност на всички участници в системата.

СЕП БЪЛГАРИЯ АД – с услугите електронен подпис „Мобисейф” и „Пазарна инфраструктура”.

СЕП изпълнява ролята на гарант, който има за цел да интегрира участниците в системата и носи отговорност за сигурността на платформата и защита на информацията, пренасяна през нея.

Търговски обекти – Пълен списък на търговските обекти, които обслужват мобилни плащания, ще бъде обявен в първите седмици на пилота.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки