Божидар Василев, управител на „Евролайф България”:Организацията, за която работя, трябва да бъде най-добрата на пазара

13 Октомври 2008 г.,zastrahovatel.com
Божидар Василев е роден на 11 юли 1975 г. в София. Завършил е специалност информатика в СУ „Св. Климент Охридски”. В периода 2000-2003 г. развива свой частен бизнес. След това потсъпва на работа в „Россексимбанк”, която впоследствие се преименума на „ДЗИ Банк” и образува финансовата група „ДЗИ – ДЗИ Банк”. Работил е в Дирекция „Банкови карти” и стига до поста директор на дирекцията. След закупуването на „ДЗИ Банк” от Пощенска банка става мениджър „Алтернативни канали”. От няколко месеца е управител на „Евролайф България”. Убеден е, че честните и амбициозните хора могат да успеят. Семеен е, има син на 10 години.

-Г-н Василев, промените в „Евролайф България” какво

отражение оказаха върху дейността на компанията?

 

-Евролайф България” не е от вчера на българския застрахователен пазар. Вие познавате дейността на компанията и знаете много добре, че това е една много добре смазана машина, която през всичките години на своето съществуване е давала и дава все по-добри и по-добри резултати. Може би трябва да се приеме за нормално появяването на някакъв моментен спад в дейността предвид смяната на мениджмънта в България. Но много бързо хората отново се почувстваха сигурно и продукцията започна да върви нагоре. Резултатите в сравнение с миналогодишните през последните два месеца са по-добри, като нарастват непрекъснато. Хората, които посещават нашите семинари, като бройка също непрекъснато нарастват. Мога да кажа, че служителите ни са мотивирани да работят.

При всяка смяна на мениджмънта в една компания има един период на момент на движение по инерция, който в „Евролайф България” беше много кратък. В момента се работи усилено върху това консултантите от първото до най-високото ниво да се чувстват спокойни и уверени, върху това да усещат по същия начин присъствието на компанията „Евролайф”, от която са били част през цялото това време и съответно – да се получават по-добри резултати като продукт.

 

-Показателят брой на консултанти как се движи?

 

-Броят на консултантите нараства. Не е правен анализ как е нараствал броят им през годините, но това, което мога да кажа за момента, са две неща: първо, на всеки семинар, който организираме, идват нови консултанти, и, второ, проведохме два много силни семинара, които за съжаление през тези два месеца на реорганизация не можахме да отразим подобаващо във вашия вестник, каквато беше практиката досега.

Първият семинар бе празничен и се проведе в пловдивския хотел „Санкт Петербург” под егидата на „Граве България”. На семинара присъстваха повече от 400 души – настоящи и нови консултанти. При откриването на семинара аз се обърнах към колегите си със следните думи: „Не ви пожелавам успешен семинар, защото съм убеден, че той ще бъде успешен заради единствената и неповторима атмосфера, която носи марката „Евролайф”.

За тези два месеца и половина, през които съм част от компанията, успях още от самото начало да почувствам тази атмосфера, да се почувствам част от „Евролайф”, успях да постигна нещо много важно – духът на „Евролайф” да влезе вътре в мен, да заживея самият аз с тази идея, както всички консултанти, които работят за „Евролайф”. Имахме страхотна празнична вечеря, връчихме ключовете за автомобила, който се дава по традиция като награда от „Граве”, както и редица други награди.

Освен наградите, които връчихме, семинарът изигра важна роля за мотивацията на новите консултанти. Знаете, че големият семинар създава една по-празнична атмосфера, хората се чувстват по-щастливи, тръгват си от него по-силно мотивирани. Мисля, че беше наистина изключително успешен.

Второто събитие беше ръководен семинар №1. Като част от новата политика на „Евролайф България” и като част от новото лице на „Евролайф” се взе решение семинар да не се провежда в България, както е правено досега. Последният  е бил във Велинград.

Този път решихме семинарът да се проведе в чужбина. Бяхме в Солун, в чудесния хотел „Капси”, с изключително подходящи условия. Оптимизирахме бройката на консултантите, които взеха участие в този семинар, както и приложихме по-отворена схема относно критериите, по които се определят консултантите.

Да приемем, че имаме 100 консултанти, които удовлетворяват или са близко до критериите. „Евролайф” приложи политиката да се залага на консултанти, които демонстрират потенциал. В общи линии това е политика, която възнамеряваме да прилагаме и за в бъдеще.

Освен това имаме нагласата броят на тези работни семинари да бъде по-голям и да не се чакат определени дати, като по този начин се надяваме да дадем възможност на нашите консултанти да растат нагоре, да изграждат структури и да дават по-високи резултати.

Като цяло мисленето на мениджмънта и на директорите е да създават по-добри и по-добри условия и атмосфера на колегите и те да бъдат подпомагани. Как да става това се решава с дискусия, като политиката на комуникация между административния мениджмънт, директорите и консултантите на по-ниски нива е абсолютно отворена. Целта е да се намират най-правилните решения за оптимално пазарно поведение, за оптимално добра атмосфера и съответно – за постигане на високи резултати, което би трябвало да бъде крайният продукт от всичко това, за което говорим досега.    

 

-Обявихте ли нови директори на двата семинара?

-Не. Но искам да припомня, че критериите, по които се става директор в „Евролайф”, никак не са леки. През 2008 г. имаме един нов директор, определен още в началото на годината – Красимира Вуцова. Има още двама консултанти на пето ниво, които са пред директорска позиция, но ще го обявим тогава, когато стане факт.

 

-Какво показват резултатите, има ли „отстъпление”?

-Много е трудно да бъдеш номер 1. Не е невъзможно обаче. Целта ни е била винаги само една – да бъдем №1. Предстои да направим много неща, за да си върнем челната позиция.

 

-В момента вие имате точна и ясна представа за състоянието на компанията. Какво е то?

-През последните месеци отбелязваме сериозен ръст в продукцията. Продукция в нашия бизнес е съотношението между броя на договорите и премийния приход. Така че нарастват както броят на договорите, така и премийният приход, който постъпва в дружеството.

 

-Какво изпитахте, когато разбрахте, че ще заемете този пост? Знаем, че преди не сте работили в застрахователната сфера.

-Бил съм част от финансовата група „ДЗИ - ДЗИ Банк”.

 

-С какво е интересна за вас тази област и какво ще направите за „Евролайф България”.

 

-Интервютата за управител на компанията се провеждаха в същия офис, където разговаряме сега. Още на първото интервю, на което се явих, реших, че ТОВА Е професията, която искам да упражнявам. Естествено, знаех доста неща за „Евролайф”, но едно е да знаеш, друго е да влезеш вътре „в пещерата на лъва”. Не крия, че имах и други предложения и възможности, но търпеливо изчаках развитието на конкурса, защото твърдо бях решил, че ако ми се удаде възможност, ще работя в „Евролайф България”.

„Евролайф България” е компания с безспорно голям успех в България и това е предизвикателство за всеки мениджър. Животозастрахователният пазар през последните години се развива изключително динамично. Той притежава потенциал, който тепърва ще се развива, и за мен поне е предизвикателство и щастие да работя в този сегмент, и то в „Евролайф”.

 

-Вашите амбиции?

 

-Самият аз съм доста амбициозен човек, до момента, успешно, или не, но ако трябва да се каже с едно изречение, начинът ми на мислене е такъв, че организацията, за която работя, трябва да бъде най-добрата на пазара, да предага най-добрите продукти и най-доброто обслужване на своите клиенти.

Естествено, това е много трудна задача, въпреки че в „Евролайф” това е реално постигнато в доста голяма степен. Но това, че си най-добрият, не трябва да те успокоява. То трябва да те кара за мислиш какво би трябвало да подобриш в квалификацията на консултантите, в компетенциите им, в обслужването на клиентите. Всички знаем, че всеки успех се печели трудно, но позициите лесно се губят в момента, в който си „повярваш”, че си недостижим на върха. Това, за което активно ще работим, е да привличаме нови консултанти, на още хора с потенциал и за тяхното обучение, защото увеличаването на пазарния дял неминуемо го изисква.

„Евролайф” разполага с изключително добра система за обучение на консултантите си още от „влизането”, от стартовия семинар до директорската позиция включително. Това е огромно предимство. Г-н Рихтер подчерта преди малко, че пазарът търпи динамични промени, които ние трябва да анализираме. Част от пазарното поведение и може би от обучението трябва да бъдат променени, за да бъдем все толкова атрактивни и да отговаряме на изискванията на пазара.

 

-Какво бихте пожелали на екипа на „Евролайф България” като нов негов ръководител?

 

-Компанията разполага със страхотен екип и с разкошни консултанти, които имах възможност да срещна на няколко семинара. Пожелавам им, естествено, здраве, защото то е най-важно за всички нас. Пожелавам им усмихнати лица, удовлетвореност и все повече успехи. Пожелавам същото и на себе си, защото тогава ще се почувствам истински удовлетворен.

 

 

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006
orange_li
"Презастраховане"
Христо Драганов, 2001
orange_li
"Застраховането в България"
доц. д-р Алекси Тасев , 2012