Богдан Стан, изпълнителен директор на „Евроинс Румъния" :Налагаме висок качествен стандарт

18 Септември 2008 г.,zastrahovatel.com
Богдан Стан, изпълнителен директор на „Евроинс Румъния Застраховане и Презастраховане”

 

Името „Евроинс” много ни помага в нашата дейност

 

- Г-н Стан, „Евроинс Румъния Застраховане и Презастраховане” е единственото дружество на румънския застрахователен пазар, купено от български инвеститор. Как приехте офертата на „Еврохолд” и с какво тя беше по-добра от другите предложения за закупуване на компанията?

- „Еврохолд” е холдинг от западен тип, който разполага с много добре развит отдел за сливания и придобивания. Доказателство за това е фактът, че в състава на холдинга влизат над 20 компании от 3 страни. Що се отнася до закупуването на застрахователна компания в Румъния, отделът за сливания и придобивания на „Еврохолд” направи много точно проучване и анализ и след проведения due diligence бяха достатъчно ясни в преговорите с бившите акционери.

-Какво се промени в работата на дружеството ви след смяната на собствеността? Какво от всичко ново, научено от българските ви акционери, ви помогна най-много да подобрите работата си?

-След промяната на основния акционер в организацията на дружеството настъпиха много подобрения от формален и същностен характер, които бяха следствие от прехвърлянето на know how от „Евроинс България”. Формалните промени се отнасят до придобиването на корпоративна идентичност с българската компания и до промяна на името на „Евроинс Румъния”. Същностните промени бяха многобройни, като се тръгне от промяната на ERP системата, използвана от компанията, и се стигне до радикална промяна на мрежовата ни териториална организация, която понастоящем включва 110 клона в цяла Румъния. Значителни промени бяха направени в управлението на щетите и риска.

 -  Кои видове застраховки са най-продавани от „Евроинс Румъния Застраховане и Презастраховане” и какъв е делът им в портфейла на компанията? На какво залагате, за да постигнете балансиран портфейл?

- Най-развитите продукти са автомобилните застраховки, като тази тенденция се отнася до целия застрахователен пазар, където тези застраховки представляват приблизително 75%. „Евроинс Румъния” разнообрази предлаганите продукти през последните 4 години, като всяка година предлага по нещо ново. Така миналата година започнахме да сключваме полици за селскостопански застраховки, а до края на 2008 г. ще бъдем измежду първите 5 застрахователи, които предлагат този вид застраховка. През 2008 г. лансирахме като продукт и медицинските застраховки, имайки предвид факта, че на зрелия западноевропейски застрахователен пазар тези продукти представляват до 32% от общия пазар.

 - Какви са финансовите резултати на ЗК „Евроинс Румъния” за 6-месечието на 2008 г. и как са се променили те в сравнение със същия период на 2007 г.?

- За първите 6 месеца на 2008 г. дружеството „Евроинс Румъния” е регистрирало премиен приход от 18 милиона евро, като нарастването е приблизително 25%.

 Какви са краткосрочните, средносрочните и дългосрочните цели, които си поставя ЗК „Евроинс Румъния” АД?

- В краткосрочен план възнамеряваме да приключим процеса по интегриране на нашата компания в „Евроинс Иншурънс Груп” (EIG), като внедрим всички процедури, необходими за уеднаквяване на нивото на групата, която ще разпростре дейността си в целия регион.

До края на следващата година си поставяме за цел да достигнем 9-о място в класацията на застрахователните компании в Румъния, с премиен приход от приблизително 60 милиона евро.

В дългосрочен план целта ни е да достигнем пазарен дял от приблизително 5%.

Разбира се, достигането на тези количествени цели е обусловено от реалното обръщане към клиента и от налагането на висок качествен стандарт. Тук ще спомена факта, че „Евроинс Румъния”, в рамките на 2 години получи сертификат ISO за качество на услугите.

 - Марката „Евроинс” помага ли ви в ежедневната работа и в какво най-вече се изразява тази помощ?

- Името „Евроинс” значително ни помага в нашата дейност. Марката и логото на групата са направени така, че да могат да се разпространяват и да придобият известност в Европа. „Евроинс” е силен бранд в България, а в краткосрочен план ще стане също толкова силен и в Румъния, в Македония и в другите страни, в които ще се развива групата.

 - Какви са спецификите на румънския застрахователен пазар, които го отличават от българския? Кои са най-големите предизвикателства в работата ви?

- Румънският застрахователен пазар преминава през период на много сериозна конкуренция, и като резултат от занижените тарифи регистрира нетни загуби от над 70 милиона евро. В последните 3 години се случиха множество закупувания и сливания, в резултат на които първите 10 застрахователни компании в Румъния станаха част от 5 групи. Застрахователният пазар в Румъния е два пъти по-голям от този в България. Значителната разлика, която трябва да се има предвид, е свързана с нивото на аквизиционните разходи. И в двете страни те са над средно европейските, но в Румъния нивото на тези разходи е по-високо, отколкото в България. В Румъния има над 400 брокери, регистрирани от Комисията по финансов надзор, като посредническите комисиони на същите представляват над 30% от общия пазар.

 Въпросите зададе Йоанна Стефанова

*Цялото интервю може да прочетете във в-к "Застраховател прес" и на  http:///zastrahovatel.com/sdownloads.php страница 13


Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,
orange_li
"Застрахователно право "
Велеслав Гаврийски,