Ролята на България в глобалната стратегия на KBC

01 Април 2008 г.,zastrahovatel.com

 

Интервю на Oxford Business Group (OBG) с Андре Берген,Главен изпълнителен директор на белгийската финансова група KBC

 

„През 1997 KBC реши да развие свой втори местен пазар, както ние го наричаме. Първоначално купихме банки и застрахователни компании в Полша, Чехия, Словакия и Унгария. През 2007 взехме решение да разширим бизнеса си и в новоприетите страни членки на ЕС, които тепърва започваха процеса на своето приспособяване към съюза.”, разказа г-н Андре Берген, Главен изпълнителен директор на KBC в специално интервю за Oxford Business Group (OBG).

„Придобиването на СиБанк през септември 2007 като допълнение към нашия мажоритарен дял в едно от най-големите застрахователни дружества на българския пазар – ДЗИ, ни предостави идеална възможност за развитие на нашия банково-застрахователен модел на динамичния местен финансов пазар.”, подчерта г-н Берген.

„Взехме решение да фокусираме нашите усилия през 2008 върху страните, в които вече присъстваме и да не търсим възможности за разширяване нашия бизнес в нови страни за сега. Ще наблегнем върху развитието на СиБанк и ДЗИ в България.”, добави той.

По въпроса за силната конкуренция на българския банков пазар и вероятността от свиване на маржа, г-н Берген коментира: „ Мисля, че това което наблюдаваме в България е икономическа тенденция за всички страни от Източна и Централна Европа. Колкото повече се развиват тези пазари, толкова повече финансовото посредничество се засилва, което е съвсем нормално.”

„Ние имаме значителен опит на други развиващи се европейски пазари и вземаме предвид свиването на маржа преди да решим да стъпим на даден пазар. Въпреки че не се наблюдаваше такава тенденция през 2007 мисля, че ще станем свидетели на по-голяма конвергенция на кредитните маржове.”, каза в заключение г-н Берген.

Цялото интервю можете да намерите в изданието на OBG: The Report: Bulgaria 2008, което също така включва серии от интервюта с представители на държавната власт и бизнес лидери. Изданието анализира ефекта върху различните сектори на икономиката от присъединяването на България към Европейския Съюз. Книгата съдържа и подробен анализ на новия корпоративен данък и бъдещата реформа в данъчното облагане. Особено внимание е обърнато на развитието на енергийния сектор, бъдещото обновяване на инфраструктурата в страната и потенциала на България в ИТ сектора, както и на банковия пазар и пазара на недвижими имоти.

 

За Oxford Business Group:

Oxford Business Group (OBG) е издателска компания за икономически изследвания и консултантски услуги, базирана във Великобритания. Фирмата публикува икономическа и политическа информация за нововъзниквaщите пазари в Персийския залив, Източното Средиземноморие, Северна и Южна Африка, Азия и Балканите. Чрез своите печатни и онлайн продукти OBG предлага изчерпателни и прецизни анализи на политическите и макроикономически процеси в страните с нововъзникващи и развиващи се пазари. Консултантската група към организацията предлага пазарни изследвания по поръчка и индивидуални съвети на компании, вече активни в нововъзникващите пазари или на такива, които търсят възможности да стъпят за първи път на тези пазари.

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,