“Интерамерикан България” ЗЕАД стартира инициатива за повишаване на застрахователната култура в България

26 Юли 2007 г.,zastrahovatel.com
67% от населението не е сключвало застраховки през последните 5 години

67% от гражданите на РБългария не са сключвали никакви застраховки през последните 5 години. Това сочат резултатите от изследване, проведено от “Галъп” по поръчка на застрахователната компания “Интерамерикан България” ЗЕАД.

Като причина за това 64% от анкетираните посочват, че цената на застрахователните полици е прекалено висока. Необходимост да се застраховат не намират 49% от българите. За 34% от анкетираните застрахователните компании все още не са спечелили доверието им.

Резултатите от изследването показват, че гражданите, които осъзнават нуждата от застраховане, биха отделили доста малка част от семейния бюджет за това. 18% от запитаните са отговорили, че биха отделили за застраховка до 50 лв. До 100 лв. за застраховане биха дали 18%. Застрахователна полица на стойност над 200 лв. биха си купили едва 5% от българите, а половината от анкетираните изобщо не биха отделили пари за каквато и да е застраховка.

Най-популярните застраховки сред населението в България продължават да са автомобилните “Гражданска отговорност” и “Каско”. Популярността на имуществените застраховки е едва 5%.

Според Коста Чолаков, изпълнителен директор на "Интерамерикан България"ЗЕАД, тези данни се дължат на ниската застрахователна култура на българина.

В тази връзка “Интерамерикан България” ЗЕАД стартира инициатива, чиято цел е да стимулира повишаването на застрахователната култура . Инициативата ежегодно ще награждава проекти, оказали положително влияние върху популяризирането на ползите и необходимостта от застраховане, както и развитието на застрахователния сектор.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки