Търговска банка Алианц България с по-висок рейтинг от държавния

12 Юни 2007 г.,zastrahovatel.com
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings даде рейтинг А- на Търговска банка Алианц България като емитент, краткосрочен рейтинг - F2, и индивидуален - D. Рейтинговата прогноза е стабилна.
Първите две оценки отразяват високата вероятност за подкрепа от  Allianz SE (AA-/прогноза стабилна) ако това е необходимо, са част от обясненията на агенцията за присъдения рейтинг. Allianz SE контролира банката чрез 66,16% дял от Allianz Bulgaria Holding, който на свой ред притежава 79,95% от банката.
Индивидуалният рейтинг според експертите на Fitch отразява малкия размер и кратката история на банката, но също и адекватната й рентабилност и капитализация, както и здравословния й апетит към риска. Бързото развитие през последните години увеличава рисковата й кредитна експозиция, но засега качеството на активите й изглежда добро, смятат те.
"Макар че Allianz Bulgaria Holding включва няколко застрахователни компании, банковите застраховки са слабо развити в групата в момента, а това може да допринесе за диверсифициране на приходите в бъдеще, смята Крис Бърни, директор във екипа "Финансови институции" на Fitch.
Банка Алианц България е основана през 1997 г. и от тогава се развива бързо, като през 2006 г. получава приз за “Най-динамична банка на годината”. На основата на добра депозитна база е развит печеливш бизнес микс от корпоративно банкиране и банкиране на дребно. Банката обслужва над 150 000 клиента – физически лица, малки и средни предприятия, както и корпоративни клиенти в цяла България, които получават гъвкави продукти и услуги и се ползват от банково-застрахователните пакети на Алианц. Търговска банка Алианц България е част от групата на Алианц България Холдинг, покриващ пълния спектър от финансови услуги – застраховане, пенсионно осигуряване, банкиране, а от началото на тази година предлага и лизингови услуги.  Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки