13 години Застрахователни компании „Български имоти”

02 Май 2007 г.,zastrahovatel.com

„Скъпи колеги, за мен е огромно удоволствие от името на екипа на застрахователна компания „Български имоти” да посрещна нашите най-добри партньори, високоуважавани брокери, колеги и приятели на днешния празник. Отново е април и ние празнуваме нашия 13-годишен юбилей. Това е една хубава година, която започна с много добри резултати за компанията, с високи приходи и добри перспективи. Затова можем да се поздравим на днешния празник.

Използвам случая да пожелая на всички вас лично щастие и професионални успехи и да вдигна първата наздравица тази вечер.”

С тези няколко топли приветствия Ангел Крайчев, председател на УС и изпълнителен директор на ЗК „Български имоти member of VIENNA Insurance Group” посрещна многобройните партньори на компанията в тържествения салон на Централния военен клуб в София на 10 април т.г.

На празник като на празник. Усмихнати лица, отбрани вина и европейски специалитети.

Да поговорим за началото на бизнеса с Ангел Крайчев, като един от основателите на компанията, успяхме в разгара на тържеството

- Г-н Крайчев, с какви спомени се обръщате към началото?

- Това е незабравимо време. Обръщам се назад с известно учудване, защото от погледа на днешния ден, от погледа на днешния бизнес нещата изглеждат любопитно. Преди 13 години тръгнахме с голям ентусиазъм, с вяра в успеха и с желание за работа, както и за да се доказваме като специалисти. Успяхме да запазим вярата през цялото това време, смятам, че доказахме какво можем, а любопитството и фактът, че можем да работим в екип, дадоха своите плодове. В началото започнахме доста скромен екип в една заседателна зала на хотел „Рила” под наем, която беше първият ни офис.Това беше в далечната 1994 г., през април. Тогава създадохме първите застрахователни продукти, първите тарифи и общи условия на продуктите. Още от самото начало имахме амбицията да бъдем застрахователна компания с национална структура и да успяваме да продаваме качествени застраховки на територията на цялата страна. Със сигурност бяхме млади, гъвкави, предприемчиви и мотивирани за работа. Бяхме решителни, но не безразсъдни.

- Какво се променяше през годините?

- В едни вечно променящи се условия, в постоянна конкуренция и ежегодно променящо се законодателство трябваше да се адаптираме и да отговаряме на все по-високите изисквания. Нужно бе да се съревноваваме с големите български застрахователни компании, а по-късно и с големите чужди капитали. И всичко това до момента, когато станахме член на VIENNA Insurance Group. Това беше моментът на прелом и на равносметка на постигнатото, на едно голямо удовлетворение и нови хоризонти за работа.Този нов етап в развитието ни започна от 2002 година. Така през последните 4 години ние показваме възходящо развитие и добре наложените стандарти на европейското застраховане.

- По-трудно ли е сега, отколкото в началото?

- Моментът е на полагането на големи усилия в преследване на ясно дифинираните цели. Работим с добро планиране, със сериозна подкрепа.Много важно е името на основния ни акционер, безапелационната финансова стабилност, която се измерва в много неща. Не само в капитала, който надхвърля законно изискуемия. Имаме първокласна презастрахователна програма. Ние сме компания от групата VIENNA Insurance и по този начин имаме едно покритие на всички предлагани от нас рискове на пазара.Затова клиентите ни могат да имат заслужено доверие към нас.

- А доволни ли сте от резултата през 2006 г.?

- Беше година на нов успех с много висок ръст от 75%, което ни прави една от най-динамично развиващите се компании. Общият ръст на застрахователния пазар е с 4 пъти по-малък от реализирания от нашата компания.Чувстваме се удовлетворени от постигнатото, както и от броя на нашите клиенти – 250 000 души ни се доверяват в продължение на години. За страна като България това не е малко. Непрекъснато подобряваме застраховките за физически лица, без да имаме ограничаване и специализиране само в тази насока. Все пак от години имаме много добри традиции по отношение на застраховането на физически лица. Работим с много застрахователни посредници, които са в основата на нашите резултати. Това ни прави да се чувстваме близо до клиентите си, а това дава переспектива за правене на добър бизнес в годините напред.

-А какво ще се случи през 14-ата година за компанията, т.е. през тази година?

- Започнахме с амбиции, с висок ръст от над 50% за първото тримесечие спрямо миналата година. Търсиме винаги високите цели, независимо че се движим все по-нависоко. Надяваме се на една законодателна стабилност , надяваме се също така интеграционните процеси в Европа да бъдат в полза на бизнеса, който правим. Ние имаме безупречна репутация, налагана в годините.

- Какво ще е бъдещето на компанията след 13 години?

- VIENNA Insurance Group, нашият основен акционер е в изключителен подем, като провежда експанзия в Централна и в Източна Европа. С новите си дъщерни компании тя затвърждава името си, а също така стои много добре и на фондовата борса във Виена.Нашата компания също така има своето достойно място в семейството на тази група.

 

Разговаряхме и със Саша Бок, член на УС и изпълнителен директор на на ЗК „Български имоти” member of VIENNA Insurance Group

- Г-н Бок, как се чувствате в България и какво е впечатлението ви от нашия застрахователен пазар?

Чувствам се добре. Познавам застрахователния пазар от две години. Забелязвам, че през това време има много нови инициативи на този пазар, и наблюдавам голямо раздвижване особено с приемането на България в Европейския съюз. Убеден съм, че това развитие ще продължи и в бъдеще. Разбира се, VIENNA Insurance Group има различни показатели за приходите от застраховане в различните страни, в които имаме компании, но вече можем да твърдим, че сме поставили строго фиксирани рамкови условия във финансовата сфера.

- Какво е впечатлението ви от ЗК„Български имоти”, с какво ви привлече именно тази компания?

- Аз съм член на УС на тази компания от 2005 г. и съм удовлетворен от резултата, който постигнахме през изтеклите две години. Израснахме над средното равнище на пазара. През 2006 г. реализирахме ръст 4 пъти над средния ръст за пазара. Това е един добър фундамент за дейността на компанията през тази година, нещо повече, мога да твърдя, че израстването и развитието й през първите 2-3 месеца на 2007 г. е позитивно. Затова използвам случая на днешния празник да поздравя екипа от специалисти, които допринасят за тези резултати.

-Какво ново да очакват клиентите на компанията ви – нови продукти, нова политика, нови офиси?

- Имаме намерение да доразвием нашите продукти и да ги предложим в обновен вид на клиентите. Важно е да разберем от какво се нуждаят те, какво желаят да си купят като гаранция за сигурността си. Ние тук продаваме застраховки, които предлагаме и в Австрия, но ги комбинираме с българските продукти. Освен това ще създадем и съвсем нови продукти, които ще покрият всички области на живота. Важно е за всеки застраховател, стъпил тук, не направо да се прекопира моделът на застраховките, които се предлагат в чужбина. Трябва да се проследят конкретните потребности на местния пазар и така продуктите да се актуализират и адаптират към тях.

- Смятате ли да дадете превес на някои видове застраховки в портфейла за сметка на намаляване на други?

Целта ни е така да предложим застраховките, че човек, станал веднъж наш клиент да стане постоянно наш застрахован. Например известно е, че всеки българин, притежаващ автомобил, е задължен да сключи застраховката „Гражданска отговорност” на автомобилистите. Но досега много малко на брой са българите, които са си купили застраховки за своите жилища. А знаете, че преди 2 години природните бедствия и наводненията нанесоха сериозни поражения върху някои райони на страната и някои хора останаха без домове. Затова искаме така да разгърнем нашите продукти, че да накараме хората да осмислят необходимостта да застраховат не само автомобилите си, а и жилищата си. Естествено е, че първото, което трябва да съобразим, е да предложим добри тарифи, от които ще зависи какво ще плащат клиентите. За да могат те самите да са убедени, че плащат определена цена, а срещу нея получават добро покритие от рискове за имотите си.

Говорихме и с Мариана Янкова, директор животозастраховане в компанията, наша приятелка и активен консултант в разработването на материалите ни по животозастраховане.

Чувствам се много добре, с приповдигнато настроение днес.Все още смятам, че животозастраховането в нашата компания не е показало целия си капацитет, защото имаме резерви и можем много повече.Надявам се, че през 2007 г. резултатите ще удовлетворят очакванията ни.В момента подготвяме много интересен нов спестовен продукт, за който вече тече тестването и са направени първите продажби които показват много голям интерес от страна на купувачите.

ПРАЗНИКЪТ ОТРАЗИ ИЛЕАНА СТОЯНОВАИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки