Застрахователните дружества "ВИТОША" се преименуват на "УНИКА"

22 Март 2007 г.,zastrahovatel.com

Дяловото участие на UNIQA  се увеличава от 20% на 51%

 

Юника

UNIQA Group Aвстрия засилва ангажимента си в България и през следващите дни ще увеличи акционерния си капитал с още 31% във Витоша, шестата по големина застрахователна компания в България. По този начин делът на UNIQA във Витоша ще се увеличи от 20% на 51%. Всички необходими за придобиването на акциите разрешителни от българските държавни органи са вече налице. По същото време

ЗД „ Витоша” АД и ЗК „Витоша–Живот” АД променят имената си съответно на:

Застрахователна компания „УНИКА” АД и на

Застрахователна компания „УНИКА Живот” АД.

За двете компании промяната на имената е съществена стъпка в интеграционния процес с водещата австрийска застрахователна група.

Още през юли 2005 г., групата UNIQA придоби 20% от акционерния капитал на Витоша от EQUEST, а също така пое и отговорност за управлението на дружеството. Същевременно беше фиксиран и процесът на по-нататъшното придобиване на мажоритарния пакет от страна на UNIQA. „Моментът да бъде направена тази стъпка беше идеален“, каза господин Андреас Брандщетер, член на Управителния съвет на UNIQA Group и председател на Надзорния съвет на ЗК “УНИКА” АД и ЗК “УНИКА Живот”АД, и добави още:

„България е един от най-новите членове на Европейския съюз и със своите повече от 7.3 милиона жители е един многообещаващ пазар с голям потенциал. Освен успешното ни сътрудничество с нашия партньора EQUEST, стратегическото ни партньорство с РАЙФАЙЗЕНБАНК в България се превърна в един положителен двигател на бизнеса.“

По-нататък в изявлението си господин Брандщетер каза: „Предпочитаното партньорство се развива превъзходно както в банковата сфера, така и в сферата на лизинга.“

UNIQA КАТО НОВА ТЪРГОВСКА МАРКА В БЪЛГАРИЯ

UNIQA е вече позната като търговска марка в Източна Европа и на Балканите, където се е утвърдила като синоним на надеждност, качество и почтеност в отношенията със своите клиенти, както и на иновативни застрахователни продукти. „Приемането на новото име UNIQA е още едно доказателство за успешната ни интеграция с голямото семейство на компаниите от групата UNIQA. Много се радвам, че промяната на името се случва толкова скоро след присъединяването на България към Европейския Съюз. Така с новото име ние всъщност изпращаме ясно послание към нашите клиенти, че те могат да разчитат на високите стандарти в обслужването и сигурността, които се свързват с голяма и уважавана международна компания като UNIQA”, каза пред журналистите господин Йордан Генчев, председател на Управителния съвет на ЗК „Уника” АД.

Промяната в имената на двете компании няма да се отрази по какъвто и да е начин върху поетите договорни задължения към застрахованите от ЗД „Витоша” АД и ЗК „Витоша–Живот” АД. Както настоящите, така и бъдещите клиенти ще могат да се възползват от предимствата, които им дава партньорството със застрахователна компания с гарантирано високо качество на обслужването, което се осъществява чрез разгърната сервизна мрежа в цяла Европа, a също така иновативни решения, максимална финансова стабилност и специализирани продукти на изгодни цени.

„UNIQA си е поставила като задължение да бъде уникална във всеки аспект на своето развитие. Фирмената философия се основава на устойчиви във времето ценности, които задават стандартите за развитие на краткосрочната дейност на компанията. Тези ценности са: Качество, Уважение, Почтеност, Единство и Гъвкавост. Бихме искали да превърнем UNIQA в добре позната първокласна търговска марка на българския пазар и бихме искали хората да свързват тази търговска марка със споменатите по-горе ценности”, каза в официалното си изявление пред българските журналисти господин Андреас Брандщетер, член на Управителния съвет на UNIQA Group и председател на Надзорния съвет на ЗК “УНИКА” АД и ЗК “УНИКА Живот”АД.

На пресконференцията беше представена и предстоящата имиджова кампания на UNIQA в България – Застраховането на новото поколение. Целта на кампанията е по един модерен и креативен начин да комуникира към българските потребители основното корпоративно послание - UNIQA е застрахователна компания от ново поколение, която е способна да отговори на изискванията на новото поколение клиенти. Благодарение на UNIQA хората биха могли да планират живота си с увереност и оптимизъм според собствените си желания и виждания.

UNIQA има повече от 140 години опит в застраховането, това е компанията, която се ползва с най-голямо доверие в Австрия и е една от водещите застрахователни групи в Централна и Източна Европа. По предварителни данни премийният приход за 2006 година на компаниите от UNIQA Group Austria надвишава 5 милиарда евро, общата сума на управляваните активи е повече от 20 милиарда евро. UNIQA има дъщерни компании в

17 страни в Централна и Източна Европа и с персонал от над 15 000 служители осигурява обслужването на над 5.5 милиона клиенти. От години UNIQA е с международен финансов рейтинг “А”, даден от Standard & Poor's. Акциите на UNIQA са сред най-добре представящите се на фондовата борса във Виена.

СЪТРУДНИЧЕСТВО С RAIFFEISEN BANKING GROUP

Един от основните акционери в компанията е Raiffeisen Banking Group Austria. В допълнение към този съюз беше подписано споразумение за установяване на тясно сътрудничество при предлагането на застрахователни и други финансови продукти. Това е естествено продължение на бизнес развитието и на двете компании в България. Благодарение на преференциалното партньорство, UNIQA и Raiffeisen ще спечелят синергичния ефект в продажбите, развитието на продуктите и маркетинга. Стратегията на преференциално партньорство има вече положително отражение и за България, насочено към развитието на иновативни продукти, които да комбинират банкови или лизингови продукти от Raiffeisen със застрахователни услуги от UNIQA.

РЕЗУЛТАТИ НА ЗК "УНИКА" АД И ЗК „УНИКА ЖИВОТ” АД ЗА 2006 Г.

Според предварителните данни за 2006 година резултатите на двете български застрахователни дружества, които са част от UNIQA GROUP Austria, показват значителен ръст, в сравнение с представянето през 2005 година. Ръстът в животозастраховането е забележително висок и достига 72.3%. Общият ръст за ЗК "УНИКА" АД и ЗК „УНИКА Живот” АД през 2006 година, в сравнение с предходната година, е 28.6% при прогнозиран пазарен ръст от 16.2%.

По предварителни данни брутният премиен приход за 2006 година е 82.2 милиона лева и съответно очакваното нарастване на пазарния дял - до 6.6% (комбиниран от общо застраховане и животозастраховане). Животозастраховането има 19.2% дял в общия премиен приход.

Застрахователна компания “УНИКА” АД :

21.3% ръст в общото застраховане

Годишен премиен приход: 66.4 милиона лева

Застрахователна компания “УНИКА Живот” АД:

72.3% ръст в животозастраховането

Годишен премиен приход: 15.8 милионаИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки