В системата на ЗПАД “Армеец” Агенция Варна e с най-голям брутен премиен приход

06 Март 2007 г.,zastrahovatel.com
Валентин Димов, управител на ЗПАД „Армеец” – Агенция гр. Варна

– Как се оказахте в сферата на застраховането и откога сте на работа в ЗПАД „Армеец”? С какво ви привлече то, за да го предпочетете пред други дружества?

- През 1994 г. при мен дойде един приятел и ми каза, че се създава нова застрахователна компания “ВИС –2”. Предложи ми да създам агенция във Варна.

По това време аз имах собствен бизнес и той се развиваше доста успешно. Предизвикателството, което ми се отправяше обаче, беше голямо и аз приех. Така се озовах в застраховането.

Години по-късно, когато се наложи ЗК “ВИС-2” да прекрати дейността си, ме поканиха от ръководството на ЗАД “Армеец” да ръководя агенцията във Варна. Така от 1999 г. работя в ЗАД “Армеец”.

- Какво е впрочем за вас застраховането и удовлетворява ли ви напълно тази професия?

- Застраховането е изкуство. То е професия, която ми дава възможност за пълна изява на знания, опит, фантазия. Непрекъснатият контакт с хора от различни професии, различен обществен и икономически статус постоянно ме обогатява и зарежда с енергия. Застраховането се е превърнало в моя съдба и, честно казано, трудно мога да си се представя извън него.

- Имате ли учители по застраховане, чиито имена не можете да забравите никога?

- За любовта ми към професията “застраховател” изиграха голяма роля проф. Драганов, Петър Зидаров и Николай Сотиров. Те са, които ме научиха на много неща в професията, в отношенията с хората. Много съм им благодарен и за това, че всеки един от тях ми е дал възможност да проявя себе си.

Има още един човек, на когото дължа моето формиране като застраховател. Този човек се казва Димитър Попов. Интересното е, че никога не съм се запознавал с него лично. Четях обаче всичко, което се публикува от него. Коментарите му по различни практически казуси ми правеха огромно впечатление. Разбира се, аз продължавам да се уча ежедневно от всички колеги, с които контактувам.

- „Армеец” е едно от най-динамично развиващите се и стабилно дружества на българския застрахователен пазар. Допада ли ви атмосферата в него и на какво се дължи според вас непрекъснато повишаващият се ръст в това му развитие, за да стане истински хит?

- Действително “Армеец” се превъна в хит на застрахователния пазар. За времето, от което дружеството е приватизирано, се откриха много нови агенции, смени се почти изцяло управленският екип, приеха се нови вътрешни правила, които дават възможност на хората за пълна изява и ясна представа за какво работят. Предложихме на пазара нови, модерни застрахователни продукти, които да отговарят на нуждите и възможностите на потенциалните потребители. Въобще смени се философията на застраховане в ЗПАД “Армеец” и то изцяло се отвори към своите клиенти, тяхното мнение и отношение към дружеството стана основен измерител за качеството на нашата работа. Всичко това, съчетано с изключителния професионализъм и работоспособност на висшия мениджмънт, води до добрите резултати, които постигнахме. Ето защо можем да кажем, че ЗПАД “Армеец” е поставено на здрави основи и от тук нататък ще печели все повече клиенти.

 

- Какво бихте казали за ролята на стратегията и на продуктовата политика, които се прилагат в дружеството?

- ЗПАД “Армеец” има млад, амбициозен и много добре подготвен управленски екип. Нормално е целите, които са поставени, да са високи, но по-важното е, че е набелязан верният път, по който те да бъдат постигнати. Основна роля в това отношение играят агенциите по места, които имат пряка връзка по всяко време с ръководството на компанията. Те най-вярно и бързо определят нуждата от нови или актуализиране на съществуващите застрахователни продукти. Не случайно имуществената полица “Защитен дом” стана продукт на 2006 г.

- А сега ще ви помоля да представите екипа на агенцията във Варна и на офисите във вашия район?

- Трудно ми е с няколко изречения да представя всеки един поотделно. В Агенция Варна работят и млади, и по-опитни служители. Всички те обаче са изклучителни професионалисти, хора, които си обичат работата и постоянно се усъвършенстват. Аз съм щастлив и същевременно горд , че мога да работя с такива амбициозни, знаещи и можещи застрахователи. В момента в агенцията работят 14 души. За мен всеки един от тях е достоен за уважение и аз искам специално да им благодаря за старанието, всеодайността и професионализма, който влагат в работата си.

– Моля ви да определите каква е за вас 2006 година. Кой е най-големият ви успех и има ли нещо, което не реализирахте във вашите предварителни намерения.

- В системата на ЗПАД “Армеец”, Агенция Варна заема челно място. Това е агенцията с най-голям БПП години наред. Не правим изключение и през 2006 г.

-Твърде много шум се вдигна и вдига за задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. Публикувани бяха и границите на новите цени, определени от КФН за 2007 година. Бихте ли ни казали как работите по нея и какво е вашето отношение към тези цени?

- Според кодекса, които бе прет минала година, всяка застрахователна компания има право сама да определя цената, по която ще продава. Това е един положителен факт и аз го приветствам. Наред с това обаче е необходимо КФН по-стриктно да упражнява своя контрол върху начина на образуване на цената и по-нататъшното й спазване. Мисля, че с времето това ще се постигне.

- На територията на Варненска област има агенции и клонове и на други застрахователни дружества. Какви са взаимоотношенията ви с тях?

- Както в цялата страна, така и тук, на територията на Варненска област, са представени всички застрахователни компании. За мен те са една положителна конкуренция, един коректив, който ни помага да бъдем максимално концентрирани в работна си и непрекъснато да бъдем в кондиция.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Основи на застраховането"
Йото Йотов, Боян Илиев, 2004
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,