Добрият застраховател трябва да притежава мениджърски умения и усет към предизвикателствата

26 Януари 2007 г.,zastrahovatel.com
Цонка Христева, главен счетоводител и изпълняващ длъжността управител на ДЗИ – Главна агенция гр.Пазарджик

- Как се чувства промяната след приватизацията на ДЗИ и в какво се състои тя ?

- Не мога да взема отношение по този въпрос, защото съм започнала работа в ДЗИ в края на 2002 г., във вече приватизираното дружество. За времето, през което работя в дружеството, смятам, че стратегията и политиката на управление на ДЗИ е успешна, доказателство за което са постигнатите резултати през последните години.

- Къде получихте първите си уроци по застраховане и кои са най-добрите ви учители, чиито имена никога не можете да забравите?

- Голяма благодарност дължа на всички, които ми помогнаха в началото на карирерата ми. Това са колеги от агенциите в страната и добрите професионалисти от ЦУ на ДЗИ. В този момент не мога да пропусна да отбележа, че първите уроци получих от г-н Стелиян Варсанов, който е с богат опит в областта на застраховането и доказан професионалист.

- И понеже стана дума за уроци в застраховането, кой от тях е най-важният за вас?

- Както във всеки бизнес, така и в застараховането важат изискванията и правилата на честност и отговорност към работата. На първо място е отношението към клиента и общуването с него. От особено значение е професионализмът при представяне на застрахователните продукти.

- Моля ви да представите екипа, с който работите тук, в Главната агенция, и в офисите във вашият район?

- Структурата на Главна агенция Пазарджик е изградена от 3 агенции и 2 офиса. Това са Главна агенция Пазарджик, агенция Пълдин – Пловдив, агенция Пещера, офис Велинград и офис Панагюрище. Екипът се състои от 30 служители. С голямо удоволствие искам да отбележа, че в екипа на Главна агенция Пазарджик работят едни от най-добрите специалисти, с много опит и професионални умения, няма да цитирам имена, защото всички са достойни. Големи ръстове бележи „Автомобилно застраховане”.

- Каква бе за вас 2006 година, какви са резултатите от дейноста ви? Бихте ли се спрели на постиженията през това време?

- За Главна агенция Пазарджик 2006 беше трудна, но много успешна година. Не бих могла да цитирам конкретни цифри, защото финансовата 2006 г. за нас още не е приключила, но с удовлетворение мога да отбележа, че ще приключим 2006 год. с висок ръст както в общо застраховане, така и в животозастраховането. Благодарение на усърдната работа на целия екип постигнахме ръст в сравнение с 2005 година по застраховки „Автокаско”, „Имущество” и „Товари по време на превоз”. В ДЗИ – Животозстраховане имаше 100% ръст при спестовно животозастраховане, пенсионно застраховане и рискови застраховки.

- Как работите по така нашумялата застраховка „Гражданска отговорност” и какво е вашето отношение към начините на сключването й?

- Поредна година ДЗИ отбелязва скок в обхвата на задължителна застраховка „Гражданска отговорност”. В условията на конкурентна среда агенция Пазарджик затвърди доверието на своите постоянни клиенти и на новите, които повярваха в нас. При сключването на застраховка „Гражданска отговорност” разчитаме и на добре развитата ни мрежа от застрахователни посредници.

- На територията на Пазарджишка област има агенции и клонове и на други застрахователни дружества. Какви са взаимоотношенията ви с тях?

- В Пазарджик са представени почти всички застрахователни дружества, което създава предпоставка за работа в конкурентна среда. Важно е да се отнасяш честно и с необходимото уважение към колегите от застрахователния бранш. За поредна година. ДЗИ предлага добри условия, с което се надяваваме да обхванем голям брой застраховани клиенти.

- Не мога да отмина и въпроса към вас – трудно ли е на жената застраховател? Вие как се справяте с голямата си отговорност?

- Както всяка работеща жена и жените в застраховането поемат отговорността на своята работа. Добрият застраховател работи в динамична среда и трябва да притежава комуникативни способности, мениджърски умения и усет към предизвикателствата. Постигнатите резултати са атестация за свършената работа.

- Какви са намеренията ви за 2007 г., като имате предвид, че България вече е пълноправен член на Европейския съюз и застрахователите са на Европейския застрахователен пазар?

- Големи застрахователни компании вече навлязоха на застрахователния пазар, което създаде и създава условия за конкуренция. Тя ще ни направи още по-гъвкави и по-отговорни. Смятам, че ДЗИ, запазвайки лидерските си позиции, отговаря на предизвикателствата на застрахователния пазар.

- Какво бихте пожелали на себе си, на колегите от екипа ви и на всички от двете застрахователни дружества на Финансовата група „ДЗИ”?

Пожелавам на всички служители и на техните семейства преди всичко здраве, професионални успехи и нека 2007 година бъде успешно начало за едно по-добро европейско бъдеще.

Въпросите зададе Петър Андасаров

Цонка Христева е родена в гр. Пловдив на 17 ноември 1969 год. Има висше образование. Завършила е Югозападния университет “Неофит Рилски” гр. Благоевград, специалност “Счетоводство и контрол” и магистърска квалификационна степен “Публична и стопанска администрация”. Започва работа в Институт за ел.химични източници на ток, работила е в Експертно-счетоводна кантора и във фирма “Интергаз”. Заемала е длъжностите счетоводител, икономист и главен счетоводител.Основен принцип, от който се ръководи в живота и в работата си /любима фраза/: - „Преди всичко отговорност, честност и откритост в отношенията. Семейно положение – омъжена е. Имат син.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки