Коледните и Новогодишни застраховки за туризъм и пътуване

20 Декември 2006 г.,zastrahovatel.com

КАК ДА ПРАЗНУВАМЕ БЕЗПРОБЛЕМНО

Наближават коледните и новогодишните празници и туристическите фирми се надпреварват да предлагат оферти за посрещането им зад граница. Множество примамливи екскурзии с автобус или самолет, посещения на различни забележителности по света, тържествени вечери с атракции и забавления. Има хора, които и сами ще организират по-нетрадиционно своите празници, като посетят свои близки и приятели в някои от съседните държави или в страните от Централна и Западна Европа.

За съжаление, когато човек тръгва на дълъг път, никога не може да предвиди дали няма да го сполети беда.

Българските застрахователи предлагат пакетна застраховка "Помощ при пътуване с медицински разноски" (в някои компании наименованието е само “Медицински разноски”), която е предназначена за екскурзианти, гости и летуващи зад граница.

Обикновено застраховката се продава най-масово чрез туристическите фирми – туроператори. Според застрахователите обаче, за да наложат своя продукт, те трябва да имат агресивна политика спрямо туристическите фирми, които са доста инертни при избора си на застраховател. От друга страна, туроператорите се въздържат от високи лимити на покритие, защото цената на застраховката се калкулира в цената на пакетната услуга и по този начин я прави по-трудно продаваема. Така например при 4 – 5-дневна екскурзия в Македония с посрещане на Коледа или Нова година в Охрид покритието в груповата застраховка на човек е по 2000 евро. Туристическите фирми твърдят , че за коледните и новогодишни екскурзии в страните от Западна Европа или до някои по-екзотични кътчета като Египет, Тунис и другаде по света, покритието на застраховката е доста по-високо защото е съобразено с цените на медицинските услуги в тези страни. Но факт е, че масова практика при груповите екскурзии е да се застраховат туристите при минимални покрития и с най-малко рискове, като разликите в премиите при този вид застраховане съвсем не са толкова големи . Всъщност, въпросът опира не само до туристите, но и до туроператорите, които не желаят да оскъпят “пакета” на екскурзията.

 

Какви рискове покрива застрахователният пакет

Общото за всички застрахователни компании по тази застраховка е, че е разделена на два вида покритие – основно и допълнително, че се определя в зависимост от престоя на туристите (т.е. брой дни), като цената е на ден и зависи също така както от застрахователната сума и от региона на посещение .

Основното покритие включва в повечето случаи медицински разноски за неотложна медицинска помощ като пряк резултат от застрахователна злополука или акутно заболяване, включително спешна зъболекарска помощ ( за някои компании се заплаща допълнително за него!); разходи за медицинско транспортиране по лекарско предписание;репатриране – заплащат се разходите за транспортиране на застрахованото лице от чужбина до неговото постоянно местожителство в РБългария или до най-близката до това място болница, ако не е възможно да се гарантира адекватно лечение в разумна близост до мястото на пребиваването му, в резултат на което е застрашен животът му. Освен това се обезщетяват и разходите за придружаващото го лице, ако придружаването му е медицински необходимо и предписано от лекар.

Към основните рискове се покриват още разходи за транспортиране на тленни останки до мястото на погребение в РБългария, които включват.

Като допълнително покритие се обезщетява рискът от евентуална смърт от злополука; трайна загуба на трудоспособност от злополука. Съответно за това се заплаща допълнителна цена по застраховката.

Териториалният обхват на застрахователното покритие е валидно за държавите, обособени в следните два региона: РЕГИОН А –Европа, Близкия Изток и Средиземноморието

РЕГИОН Б – Цял свят. По този начин в зависимост от държавата, продължителността на престоя и вида на пътуването клиентът има възможност да избере най-подходящото за неговия случай.

Застраховката може да бъде с (и без) осигурена асистираща компания . Предимствата на застраховките с осигурен асистанс е, че разходите за лечение се заплащат на здравното заведение директно от асистиращата компания.Специализираните асистиращи компании в света предоставят висококвалифицирана медицинска помощ при внезапно заболяване или злополука зад граница.Това са учреждения, които работят 24 часа в денонощието и могат да бъдат полезни независимо в коя точка на света са, като насочват пострадалия към специализирано здравно заведение и осигуряват транспорта до него.

ЗПАД "Алианц България", ЗПАД “Булстрад”, ЗПАД "ДЗИ-Общо застраховане" , ЗК "Дженерали България" АД ,ЗАД "Евро Инс", ЗД “Витоша Живот” АД, ЗПАД “Армеец” и ЗК “Интерамерикан” ,Компания QBE, ЗД “Бул Инс” АД, HDI Застраховане” и ЗАД “Виктория” работят с асистанс компании.

 

Полиците, които ЗПАД „Булстрад” предлага, са съвместно с „AXA Assistance”. Асистанс-компаниите, с които работи ЗПАД "ДЗИ-Общо застраховане", са „AXA Assistance” и „CORIS Assistance”, които се отличават с експедитивност и висок професионализъм в обслужването на своите клиенти. Асистиращата компания на дружеството ЗАД “Евро Инс” АД, “AXA ASSISTANCE”, има свои агенции в цял свят. Друга Асистанс компания е “Фило диретто”, която предлага безупречно обслужване навсякъде по света на застрахованите в ЗПАД “Армеец” лица. Застраховката в ЗК "Дженерали България" АД е с осигурен асистанс от френската компания „CORIS Assistance”. ЗК “Витоша живот” АД предлага за пътуващите в чужбина българи (т.е. страната на постоянно местопребиваване е изключена от покритието за медицински разходи) здравна застрахователна полица с асистанс, осигурен чрез мрежата на „CORIS International”, Paris. За пътуващите в чужбина ЗПАД "Алианц България" разполага със собствен Асистанс център, който работи със своя партньор "ELVIA Assistance" с международна мрежа от представителства в цял свят

ЗАД “Интерамерикан България” е избрало нова асистираща компания от началото на тази година, а именно „Euro Cross International”, международна асистанс компания със седалище в Прага, Чехия. Тя е част от холдинговата компания ЕUREKO, чиято дъщерна фирма е ЗАД “Интерамерикан България”. Компания QBE въвежда уникални застрахователни покрития за първи път в България със застраховка “Traveler”, катозастраховките са само с осигурен асистанс и компанията работи с „International SOS” (CZ) s.r.o. ЗАД “Викторияима сключено асистанс споразумение с “Корис Интернешънъл”, като асистанс компанията дообогатява застраховките на ЗАД “Виктория” с услугите информация за оказване на медицинска помощ, туристическа информация, предаване на съобщения, доставка на необходими медикаменти, правна помощ. HDI Застрахованеработи с „CORIS Assistance”, която поема организацията и заплащането на лечението и/или репатрирането на застрахования, съгласно условията и лимитите на покритие в застрахователната полица.

 

Условия, покрити рискове, лимити на покрити застрахователни суми и цени по застраховката

По принцип застрахователната премия се определя от застрахователя в зависимост от избраната от клиента програма ( пакет покрития), размера на застрахователната сума, срока на застраховката ( престой в дни), възрастта на застрахования, целта на посещението (работа, туризъм и др.) и местоположението на държавите, които ще посети т.е. зоната (Европа и Средиземноморието или цял свят).В различните компании има някои нюанси на различия и бонуси.

Продуктът на ЗПАД “Булстрад”, предназначен за туристически пътувания е с лимити са от EURO 4000 до 30 000 . Основното покритие е за медицински разноски при настъпване на злополука и/или внезапно заболяване, допълнително се покрива и спешна стоматологична помощ до определен лимит. Осигурява се и медицински транспорт и репатриране, юридическа помощ и няколко други по-нестандартни покрития. По тези полици се прилага и абсолютно самоучастие на застрахования в размер на EUR 30 – в случай че потърсената помощ е в резултат на внезапно заболяване, което не налага хоспитализация.

Ако турист пътува за Коледа или Нова година и избере най-ниския лимит от 4000 евро при престой от 3 дни ще плати за регион А цена на ден по 1.79 евро и за регион Б – по 3. 23 евро. При престой от 7 дни съответно цените на ден са 2.99 евро и 5.38 евро.

В ЗПАД “Алианц България” основните покрития са медицинска помощ и репатриране. Осигурява се денонощна квалифицирана медицинска помощ, транспорт до подходящо болнично заведение и лекарства, в случай че по време на пребиваването си внезапно се разболеете или претърпите злополука. При престоя в болница компанията заплаща до 7 нощувки ( до 60 евро за нощувка) в хотел на застрахован член от семейството и поема разходите за завръщането с придружител в България на непълнолетните деца. В пакета услуги се включва и заплащане на адвокатски хонорари до 1400 евро , блокиране на банковата сметка при кражба на документи. Като допълнително покритие може да се включи и застраховка "Злополука" за трайна загуба на трудоспособност и смърт от злополука.

Лимитите на покритие са от 10 хил. евро до 50 хил. Евро, както и безлимитна застраховка.

При програма “Базисна” за пътуване за Коледа или Нова година и престой в страни от Европа, Средиземноморието и Канарските острови при застрахователна сума 10 хил.евро цените на ден за срок от 1 до 7 дни струва 0.67 евро. При програма “Супер” и застрахователна сума 30 хил.лв. цените варират от 1.12 евро до 1.25 евро на ден. За останалите страни от света тарифата е определена в Зона ІІ и варира при програма “Базисна” от 1.07 до 0.92 евро на ден в зависимост от престоя при застрахователна сума 25 хил. евро.

ЗАД “ЕВРО ИНС” АД няма отделни тарифи за различните зони на света. Това е голямо Обичайната цена на индивидуалната медицинска застраховка за едноседмична екскурзия за 5 000 евро/щ.д. застрахователната сума е 3,01 евро/щ.д., като тук е включено и допълнителното покритие. При застрахователна сума от 2000 евро/щ.д. на ден се плащат по 0.15 евро/щ.д., а при 30 000 евро/щ.д. по 0.62 евро/щ.д. При груповите застраховки се прилагат различни отстъпки според броя на застрахованите.

 

В ЗПАД “Армеец” освен медицински разноски, спешна стоматологична помощ, смърт, репатриране и трайна загуба на трудоспособност се предлагат и дневни пари за болничен престой, разходи, свързани с правна защита, гражданска отговорност към трети лица за причинени от застрахования материални щети, разходи за погребение в чужбина. Новост е и услугата “нет фор кер” ( т.е. осигуряване на второ медицинско мнение чрез теле-медицина).От началото на месец март 2006 год. ЗПАД “Армеец” предлага нов продукт “Помощ при пътуване в чужбина” с нови условия и с разширение на покритите рискове. Най-съществените от тях са, че в основното покритие по риска “медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване” (т.е. без заплащане на допълнителна премия) се покриват и разходи за спешна стоматологична помощ. В обхвата на застраховката се включват и някои по-рискови групи клиенти като лица над 70-годишна възраст, за които се покрива и акутно заболяване до 1000 евро(щ.дол) ЗПАД “Армеец” предлага продукт за хора с трайна загуба на трудоспособност над 50 процента, а също и продукт за многократно пътуващите в чужбина.

В ЗПАД “Армеец” застрахователната сума е в лимит от 2000 до 100 хил. евро ( щ.д.) или е неограничена.

При минималната застрахователна сума от 2000 щ.дол. ( евро) при туризъм за Коледа и Нова година цената на застраховката е 30 цента(евроцента) на ден. При застрахователна сума 10 хил. щ.дол. (евро) е 55 цента ( евроцента), а при 20 хил. щ.дол. (евро) е 70 цента (евроцента). В покритието се включва медицински разноски вследствие злополука, заболяване и репатриране.

В ЗПАД “ДЗИ-общо застраховане” основното покритие на застраховката "Медицински разходи" е медицинска помощ и лечение, спешна стоматологична помощ, репатриране и погребение в чужбина. Разширените покрития обхващат трайна загуба на трудоспособност, дневни пари за болничен престой и допълнителни услуги за лицата, пътуващи със застрахования, ако той заболее или претърпи злополука. Застраховките от пакета "Помощ при пътуване" на компанията, осигуряващи здравна защита, са с осигурен асистанс и са няколко вида в зависимост от групите потребители, за които са предназначени. "Медицински разходи и злополука при пътуване в чужбина с осигурен асистанс " е застраховка, която се предлага без ограничение за възрастта на желаещия да я сключи.

Лимитите на покритие по риска "Медицински разходи" са от 5 хил.евро до 50 хил.евро. Спешната стоматологична помощ е с лимит до 280 евро. При смърт от злополука, както и при трайна загуба на трудоспособност, застрахователят заплаща обезщетение за възрастни от 4 хил.евро, а за деца под 16 години - 2 хил. евро. Нелимитиран е рискът "репатриране" и застрахователят покрива изцяло необходимите разходи. За децата до 16 години клиентите на ДЗИ заплащат 50% от базовата премия.

Така при 7-дневни коледни или новогодишни пътувания и застрахователна сума 5 000 евро застраховката на ден струва 2.98 евро. Компанията предлага и отстъпки в размер от 10 % до 50% при пътуване на група туристи в зависимост от техния брой.

В ЗК“Витоша живот” АД застраховката покрива медицински разходи (включително спешно зъболечение при акутна болка до USD 150) в случай на хоспитализация или амбулаторно лечение, разходи по репатриране и други разходи в случай на заболяване, нараняване или смърт, включително предаване на спешни съобщения при екстремни ситуации (напр. смърт на роднини, увреждания на дома от пожар, обир и пр.), доставяне на важни лекарства. Застрахователят предлага допълнително и следните покрития: посещение на роднина на застрахования в случай на хоспитализация на застрахования за повече от 10 дни; предстоящо завръщане в България при смъртен случай на роднина по права линия (дете, родители); репатриране на малки деца в случай на хоспитализация на застрахования за повече от 10 дни.

Покритието по полицата е в щатски долари, като застрахованият може сам да избере застрахователна сума от USD 5 000 (пет хиляди) до USD 75 000 (седемдесет и пет хиляди).

Тарифата е определена за три територии - Европа (вкл. Руската федерация и Турция), света и Гърция.

Например за покритие от USD 5 000 (пет хиляди) при посещение за 10 дни застрахователната премия ще бъде, както следва: за Европа – 7.90 лева, за Гърция – 6.70 лева, и за света – 14.30 лева.

Застраховката в ЗАД “Интерамерикан България”е в две програми с различни покрития. Програма”А” включва медицински разноски при амбулаторно лечение или при хоспитализация до избрания лимит, спешна стоматологична помощ, медицинско репатриране и репатриране на тленни останки, както и разноски за спешно евакуиране и спасителни операции. Компанията предлага допълнително покритие смърт вследствие злополука, като цената се заплаща допълнително – до 3 седмици престой цената на допълнението е 1.50 евро. За всяка следваща седмица над 3-те се доплаща по 0.50 евроцента. Като допълнителни покрития се предлагат също така обезщетяване при кражба чрез взлом или загуба на багаж и обща гражданска отговорност за нанесени имуществени и неимуществени вреди. Тарифата в ЗАД “Интерамерикан България”е образувана в евроцента на ден в зависимост от периода на престоя. Застраховката е със срокове от 3 дни до 365 дни.

Лимитите на покритие на застрахователните суми са от 2 000 евро до 75 000 евро.

Завишение на тарифата с 50 на сто се прави за хора на възраст от 65 до 70 години, а за възрастни над 70 години – със 100% оскъпяване.

Отстъпките за групи над 11 души са от 10%-20 %; за деца под 16 години, пътуващи с родител – 25%, и за студенти в чужбина – 20 на сто.

Така при минимален срок от 3 дни за Коледа и Нова година и минимална застрахователна сума от 2 000 евро цената за пътуващите в Европа е 0.90 евро, а за пътуващите в другите страни от света и САЩ - 1.05 евро. За същия престой 3 дни и максимална застрахователна сума цената за европейска застраховка е 3 евро, а за целия свят – 3.60 евро.

ЗК “ Дженерали България” АД също предлага застрахователна защита на пътуващите българи в чужбина срещу злополука или акутно заболяване в застраховката “Помощ при пътуване”, като покриват и разходите за медицински разноски, за репатриране, спасителни разноски, смърт или трайна загуба на работоспособност от злополука.

QBE Insurance (Europe) Limited има уникални застрахователни покрития за първи път в България със застраховка “Traveler”, като клиентите на „Кю Би И” ползват само един телефонен номер, независимо къде се намират - 24 часа в денонощието, 365 дни в годината и получават обслужване от оператори, говорещи на български език.

При пътуване в чужбина със застраховки покритията са

медицински разноски при злополука или акутно заболяване; транспортиране и репатриране на тленни останки; погребение в чужбина; спешна стоматологична помощ;правна помощ; загуба на багаж ;забавяне на багаж в случай на закъснение от 12 до 24 часа и по-голямо от 24 часа; разходи за телефонни разговори в случай, че застрахованият е хоспитализиран;изгубване на документи - разходи на застрахования за издаване на паспорт, свидетелство за управление на МПС и талон на МПС, изгубени или откраднати по време на пребиваването на застрахования в чужбина;посещение на болен – ако застрахованият постъпи в болница, докато е извън България.

По риска "Медицински разходи" застрахователните суми са от 4 хил.евро до 50 хил.евро. Спешната стоматологична помощ е с лимит до 200 евро. Нелимитиран е рискът "репатриране на дете" и “преждевременно спешно завръщане” и застрахователят покрива изцяло необходимите разходи. При минималния лимит на отговорност от 4000 евро цената на застраховката е 1.50 евро за 3 дни, при 10 хил. евро цената на застраховката е 1.76 евро за 3 дни

За пътуващите български граждани в зависимост от дестинацията

ЗАД “Виктория” предлага застраховките за медицински разходи в чужбина - предназначени за български граждани, които пътуват извън територията на РБългария с цел туризъм, работа или са често-пътуващи.

Медицинските разходи в чужбина са покрити от два вида застраховки - “Злополука с медицински разходи в чужбина” и “Помощ при пътуване в чужбина”.Разликата в двата вида застраховки е в обхвата и цената на застрахователното покритие.

Застраховка “Злополука” покрива рисковете смърт, ампутация на крайници, медицински разходи от злополука и акутно заболяване, репатриране. Тази застраховка се предлага със и без включена асистанс услуга. Това е по-евтиният вариант на застраховане и предпочитан от хората, които планират малък престой зад граница или предпочитат евтиния вариант на покритие.

Застраховка “Помощ при пътуване” по принцип покрива повече рискове, но е по-скъпа заради рисковете медицински разходи от заболяване и стоматологични разходи от злополука и е разпределена на региони Гърция и Македония, Европа и Турция и цял свят.

Застраховката се предлага в евро и щатски долари.

Лимити на застрахователната сума варират от 1000 до 75 000 валутни единици.Лимит за стоматологичното лечение - 150 вал.ед.

Така за празниците при минимална застрахователна сума и 7-дневен престой цената на застраховката за Европа и Турция би струвала по 3.78 вал.единици на ден.Предлагат се отстъпки за пътувания над 15 дни, групови и семейни пътувания, за лица под 18 години.

“HDI Застрахованепредлага застраховка “Помощ при пътуване” на български граждани, които пътуват в чужбина с цел туризъм или работа, или са често пътуващи (т.нар Мултитрип).

Застраховката се сключва с български граждани на възраст до 65 години, а при допълнително заплатена премия и за лица над тази възраст.

Основното покритие на застраховката включва денонощна информация за лекари и стоматолози; разходи за неотложна медицинска помощ вследствие на злополука и акутно заболяване, стоматологична помощ вследствие на злополука и репатриране.

Допълнителното покритие е за смърт и трайно намалена работоспособност вследствие на злополука с лимит до 5000 евро; спешна стоматологична помощ до 300 евро и разходи за спасяване до 500 евро.

При сключване на застраховката за туристически групи над 10 души се ползват отстъпки между 30% и 40% при изчисляване на застрахователната премия. При пътуване на семейство се ползва отстъпка до 15% при заплащане на застрахователната премия.

Застрахователните суми са от 2000 евро до 50 000 евро.

Застрахователната премия за едно лице за 7 дни при основно покритие от 5000 евро е 6,40 лв.

ЗД “Бул Инс” АД предлага застраховката “Помощ при пътуване” на своите клиенти, пътуващи в чужбина, от 1996 година. Полицата се продава на български и чуждестранни лица от 1 до 75 години за рискове от основно и допълнително покритие.

Основното покритие включва медицински разноски за неотложна медицинска помощ като пряк резутат от застрахователна злополука или акутно заболяване, включително спешна зъболекарска помощ; разходи за медицинско транспортиране по лекарско предписание;репатриране – заплащат се разходите за транспортиране на застрахованото лице от чужбина до неговото постоянно местожителство в Р България или до най-близката до това място болница, ако не е възможно да се гарантира адекватно лечение в разумна близост до мястото на пребиваването му, в резултат на което е застрашен животът му. Освен това ще се обезщетяват и разходите за придружаващото го лице, ако придружаването му е медицински необходимо и предписано от лекар.

Към основните рискове се покриват още разходи за транспортиране на тленни останки до мястото на погребение в РБългария, които включват.

Като допълнително покритие се продава смърт от злополука; трайна загуба на трудоспособност от злополука.

 

Лимитите на основното застрахователното покритие са разпределени в следните групи:

РЕГИОН А - от 2 000 евро до 30 000 евро

РЕГИОН Б – от 2 000 евро – за срок не по- дълъг от 3 месеца до 50 000 евро

Лимит за допълнително покритие: 2 000 евро и 5 000 евро

При краткотраен отдих от 7 дни по Коледа или Нова година и минимална застрахователна сума от 2000 евро клиентът ще заплати по 1.50 евро на ден и в двете зони – Европа и света, а при лимит 30 000 евро по 7.10 евро на ден.

Допълнителното му покритие ще бъде при застрахователна сума 2000 евро – по 3.40 евро на ден, и при 5000 евро – по 6.00 евро на ден.

Предлагат се отстъпки за групови застраховки до 20 % и за деца, пътуващи с родителите си – 50 %.

Темата разработи Илеана СтояноваИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки