Застрахователят на БНП - Парибас стъпва у нас

29 Ноември 2006 г.,zastrahovatel.com
в-к "Дневник"

Застрахователна компания "Кардиф" (Cardif), която е част от групата на "БНП-Париба", планира да започне дейност у нас през следващата година. По този начин "Кардиф" става третата чуждестранна компания, за която става ясно, че ще се възползва от "единния паспорт" (възможност на регистрирана в ЕС фирма да работи у нас, без да е необходимо лицензиране). Другите две са "Електрик иншуранс", Ирландия, и вторият по големина застраховател в Европа "Акса" (Axa SA).

Информацията за дейността на "Кардиф" у нас на този етап не е обилна. Твърди се, че компанията за България ще се оглавява от бившия шеф на "Булстрад Живот" Марио Костов. Иначе за французите се знае, че са основани като дружество преди 23 години.

В момента "Кардиф" оперира в 33 страни от Европа, Азия и Южна Америка. От региона на Централна и Източна Европа той е представен в Чехия, Унгария, Полша. През тази година са отворени дружества в Мексико, Перу. В "Кардиф" работят над 5 хиляди служители, а премийният приход за 2005 г. е възлизал на 13 млрд. евро. "Кардиф" продава животозастрахователни полици в 12 страни. Във Франция тя се занимава и с пенсионно осигуряване. Компанията предлага продукти за защита на кредитори, кредитни карти, разширени гаранции. Във Франция предлага и групови полици за големи фирми и малки и средни предприятия.

В интерес на истината единствено за ирландския застраховател има официална информация, подадена от Комисията за финансов надзор. "Електрик" са уведомили надзора, че имат намерение да извършват дейност в областта на автомобилното застраховане, заболяване и злополука от 1 януари 2007 г. КФН обеща да поддържа на своята интернет страница списък на всички европейски застрахователни дружества, които са ни уведомили, че ще предлагат своите услуги у нас. На този етап обаче той не включва други имена.

За "Акса" се знае, че ще продава свои продукти през клоновете на Алфа банк у нас. Това съобщи агенция Ройтерс. Споразумението за това произтича от договора между френската компания и гръцката банка, по силата на който "Акса" закупи застрахователното поделение на "Алфа". Сделката е на стойност 255 млн. евро. Досега "Акса" у нас беше позната единствено като презастраховател на няколко от българските дружества в сектора. Предвижда се да се предлагат както общозастрахователни услуги, така и в областта на полиците "Живот".Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,
orange_li
"Основи на презастраховането"
Радослав Габровски, 1998
orange_li
"Застраховането в България"
доц. д-р Алекси Тасев , 2012