Бум на застрахователните измами с коли

05.02.2018
Бум на застрахователните измами с коли


Те са се превърнали в печеливш бизнес, твърдят разследващите. Необходим е само автомобил в движение.


„Един автомобил се купува отвън за някаква смешна сума, "накичва се", за да изглежда добре и се застрахова за много висока сума”, обяснява главен инспектор Пламен Максимов от сектор „Престъпления срещу МПС” към СДВР.


Няколко месеца след като е застрахован, автомобилът изчезва безследно и се обявява за откраднат. „Лицето, което го обявява за противозаконно отнет, реално знае, че такъв автомобил вече не съществува. Той казва, че са му откраднали автомобила и си избира някакво място и внимава да няма свидетели и да няма камери”, обясни главен инспектор Пламен Максимов.


Колата пък отива в автоморга или у частни лица, за да бъде разглобена и да се заличат всички номера, по които тя може да бъде разпозната. „Това е много доходоносен бизнес, защото не се влагат много пари, а се изкарват много пари”, коментира главен инспектор Пламен Максимов.


Само от началото на тази година в страната са станали 94 кражби на автомобили, сочат данните на полицията. От тях 22% са извършени с цел застрахователна измама. В сравнение с миналата година това е 100% увеличение, казват още от МВР.


Източник: Нова Телевизия

 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,
orange_li
"Основи на застраховането"
Йото Йотов, Боян Илиев, 2004
orange_li