Ралица Агайн: До 200% скача „Гражданска отговорност“ за нарушителите

11.10.2017
Ралица Агайн: До 200% скача „Гражданска отговорност“ за нарушителите

Нарушенията, които ще се таксуват с по-голяма премия, са превишенията на скоростта, внезапна промяна в посоката на движение, неспазване на дистанция, отнемане на правото на другия

Средната цена на застраховката „Гражданската отговорност“ трябва да запази едно оптимално равнище. Шофьорите, които правят повече произшествия, обаче ще плащат по-скъпо. За това предупреди пред „ Тази сутрин “ по бТВ заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

Агайн даде пример, че за един изряден шофьор цената може да е 100 лева, а за нарушителите тя скача с до 200% и може да стигне до 600 лева. „Най-опасни са нарушенията с превишаване на скоростта, тъй като те водят до 30% от ПТП-та. Разходът за пътни инциденти за последните 10 г., изплатени от Гаранционния фонд са над един милиард лева, като ще достигнат до 2 милиарда, тъй като се изплащат по-късно“.


„През последната година и половина свързахме застрахователните данни с тези на МВР. При сключването на застраховката всички данни ще се наливат автоматично от регистъра на МВР, без да се въвежда ръчно. През системата ще излизат и наказателните постановления на всеки. На базата на тези данни ще се плаща по-висока цена. Това е в резултат на въвеждането на "Бонус-малус" системата. Тя ще влезе в сила от началото на 2018 година“. Предвидено е хората, които нямат пътни нарушения, да плащат съответно по-малко.


Агайн посочи, че сме първенци по смъртност на пътя. „Нарушенията, които ще се таксуват с по-голяма премия, са превишенията на скоростта, внезапна промяна в посоката на движение, неспазване на дистанция, отнемане на правото на другия“, посочи заместник-председателят на КФН.


Източник: Факти.бг

 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Икономика на застраховането"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Презастраховане"
Христо Драганов, 2001
orange_li