Топ 12 на уникалните открития и постижения, които България е дала на света, на календар на МКВ Юнионбанк за 2008г.

19.12.2007

Луксозното издание е двуезично и ще се разпространява както у нас, така и сред големите чуждестранни компании

 

Топ 12 на уникалните открития и постижения, които България е дала на света:

Няколко хилядолетия преди Христа прабългарите създават една от най-точните системи за измерване на продължителността на Земната година. Прабългарският календар е признат от ЮНЕСКО за най-точния в света. (Януари)

През 1971г. българският изобретател Петър Петров представя прототипа на първия електронен ръчен часовник, носещ името „Пулсар”. (Февруари)

 

През своята дълга история България няма пленено бойно знаме. (Март)

През 1955 г д-р Стамен Григоров открива млечнокиселата бактерия “Lactobacillus bulgaricus”. Тя се използва за производството на уникалното българско кисело мляко. (Април)

Създадена през IX век, днес Кирилицата е третата официална азбука в Европейския съюз. (Май)

Известен като “феномена на века”, шестият тон на сърцето е открит през 1955 г. от д-р Иван Митов. Това откритие променя развитието на съвременната кардиология. (Юни )

В некрополите край Варна са открити златни предмети на 6000 години, които са признати от историческата наука за най-старото обработено злато в света. (Юли)

Асен Йорданов конструира първия български моторен самолет през 1915 г. Той въвежда третото крило в самолетостроенето и е един от създателите на въздушната възглавница. (Август)

 

През 2003 г. проф. Димитър Съселов  и екипът му откриват най-отдалечената планета, известна на астрономите. Тя се намира на 5000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец и е наречена OGLE-TR-56b. (Септември)

Джон Атанасов е един от изобретателите на електронната сметачна машина “ABC”, разработена през 1937 година, която е първообраз на съвременния компютър. (Октомври)

Датиращ от VII век, „Мадарският конник” е най-старият скален релеф в Европа. (Ноември)

Българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин”, изпята от Валя Балканска, e избрана за музикално послание от Земята към далечния Космос. От 1977 г. тя пътува на борда на „Вояджър” 1. (Декември)

 
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Наръчник на застрователния посредник"
Христо Драганов Румен Гълъбинов, 2003
orange_li
"Здравно застраховане"
д-р Ирена Мишева ,
orange_li
"Застрахователно право "
Велеслав Гаврийски,