Няколко български компании ще учредяват пенсионноосигурителни дружества в Румъния

11.07.2007

 
Вторият осигурителен стълб (допълнително задължително пенсионно осигуряване) ще стартира в Румъния на 1 януари 2008 г. До момента са учредени четири пенсионноосигурителни дружества, сред които на Алианц и ING,съобщава Инвестор.бг. През 2008 г. вноската за допълнително задължително пенсионно осигуряване ще 2% от брутната заплата и всяка година ще расте с по 0,5 процентни пункта, докато стане 6% (през 2016 г.).
 
Няколко български компании проучват възможността да учредят пенсионноосигурителни дружества в Румъния, но все още не са категорични дали ще участват, или не. Става въпрос за някои от големите финансови холдинги, представени на БФБ-София.
 
В тримесечен период (01.08.2007 – 31.10.2007) румънските граждани имат право да изберат пенсионноосигурително дружество (ПОД). След това лицата, които не са направили своя избор, ще бъдат разпределени по служебен път, който, ако е пропорционален, ще даде шанс на всяко регистрирано ПОД, което, дори без разходи за реклама, ще придобие значим пазарен дял.
 
Лицата, родени след 1972 г. задължително ще имат вноски във втория осигурителен стълб. Лицата, родени между 1962 и 1972 г. ще имат възможност да избират дали да правят вноски във втория осигурителен стълб, или цялата им вноска за осигуряване да постъпва в румънския аналог на нашето Държавно обществено осигуряване.
 
Населението на Румъния е 22,7 млн. души. Населението между 15 и 64 години е 69,62% от общото население (около 15,8 млн. души). Минималният капитал за учредяване на ПОД в Румъния е 1,5 млн. евро в румънски леи. 

Хипотетично, ако служебното разпределение е пропорционално, на служебно разпределение подлежат 15% от осигурените и са учредени само 5 пенсионноосигурителни дружества, то всеки от тези фондове ще получи по 3% пазарен дял, дори без да е правил разходи за реклама.
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Наръчник на застрователния посредник"
Христо Драганов Румен Гълъбинов, 2003
orange_li
"Застрахователен пазар"
Боян Илиев, Ирена Мишева, 2005
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,