Мъск обвърза Tesla за биткойн и сега тя също потъва

23.02.2021
„Мъск вече е обвързан с историята на биткойн в очите на Уолстрийт и въпреки че Tesla реализира милиард печалба от ценни книжа през първия месец, в който притежаваше цифрово злато, това носи след себе си допълнителен риск, както се вижда тази седмица“, коментира експертът пред CNBC.
Според него решението на Мъск да гмурне компанията си в „басейна с биткойн“ е рискована стъпка, която заплашва в близко бъдеще да засенчи основната визия на Tesla – електрическите превозни средства (EV).
Въпреки опасенията обаче Айвс вярва, че биткойн е „умен ход в точния момент за Tesla”. В понеделник изчисли, че Tesla вече е направила над 1 млрд. долара от инвестицията си в криптовалутата.
Смутна седмица
И Tesla, и биткойн бележат големи загуби тази седмица.
Акциите на автомобилния производител се понижиха в ранната търговия във вторник с над 7%, след като ден по-рано поевтиняха с 8.55%. Негативният тренд идва заради отвръщането на инвеститорите от технологичните компании. А за Tesla това е най-големият спад от 23 септември 2020 г., когато книжата Сќ затвориха с 10.34% надолу.
Междувременно цената на биткойн също се понижава във вторник, след като финансовият министър на САЩ Джанет Йелън коментира, че криптовалутата е „изключително неефективен начин за извършване на трансакции“. Заедно с това тя предупреди за използването Сќ за незаконни дейности и алармира за въздействието върху околната среда.
Стихийният скок на токена напомни на някои критици за огромните нива на електричество, необходими за производството на нови монети.
Най-ценната дигитална монета в света се срина с 16% през последните 24 часа, потъвайки до под 50 000 долара. В ранния следобед курсът падна до под 45 400, по данни на CoinDesk.
Биткойн залогът на Tesla
Tesla заяви в американската Комисия по ценни книжа и борси по-рано този месец, че е купила биткойн на стойност 1.5 млрд. долара и че ще започне да приема „дигиталното злато“ като метод за плащане за своите продукти.
Оттогава Мъск не спира да публикува туитове за криптовалутата, включително и за други като Ethereum и Doge.
Милиардерът промени и биографичните си данни в Twitter, просто добавяйки на BTC (инициалите на биткойн). Това бързо изстреля токена с 20% нагоре. През уикенда пък написа, че цената на биткойн и Ethereum изглежда „висока“, което пък провокира рязък спад.
Ерик Лонерган, управител на фондове в M&G, заяви във вторник, че действията на Мъск в Twitter са причина за безпокойство. Той настоява, че действията в социалните мрежи трябва да са много внимателни, особено от страна на влиятелни личности.
„Знаете ли ... това е много, много, много опасна територия от инвестиционна гледна точка.“
Въпреки спадовете настроенията на Wedbush все още са бичи по отношение на Tesla, която в момента се оценява на около 780 милиарда долара.

Ние вярваме, че Tesla ще достигне един трилион пазарна капитализация през следващите месеци заради ръст на на EV, а не чрез биткойн“, коментира Айвс.

„Вярваме, че приемането на EV се увеличава в световен мащаб, водено от Китай, и това говори защо Tesla е в толкова добра позиция да се възползва от този пазар от 5 трилиона долара през следващото десетилетие“, обясни анализаторът. Според него в момента биткойн хвърля сянка върху опциите за растеж на производителя през 2021 г.
„Въпреки това вярваме, че това скоро ще отмине.“

Източник: economic.bg
Вижте още информация тук »
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки