Тимерманс: Въглищата нямат бъдеще, но миньорите имат

23.02.2021
Той предложи да използваме газа като преходно гориво, но инфраструктурата, която ще бъде създадена, може да се послужи по-късно за водород.
„Като правнук на миньори трябва да бъда брутално честен: във въглищата няма бъдеще. Икономически няма повече търсене на въглища. Има милиарди евро субсидии, дадени на индустрията, които биха могли да се използват по различен начин. Да не говорим за емисиите на въглероден диоксид. Индустрията няма бъдеще, но хората, които работят в нея, имат бъдеще“, каза Тимерманс на срещата на върха на ZF Power.
„Надявам се, че Румъния ще излезе с план за това как да направи прехода от въглища и да спечели от тази възможност. Нуждаем се от газа като посредник до преминаването към възобновяема енергия. Трябва да изградим газова инфраструктура, която да може да се използва за енергиите на бъдещето, като водород. Водородът е енергията на бъдещето, включително и за Румъния“, каза още той.
След това трябва да се използва адаптацията на газовата инфраструктура, а водородът представлява бъдещето и за Румъния. Според него страната трябва да следва същия процес на развитие като останалите на Балканите. „Европа е лидер във водородните технологии. За Румъния е важно да бъде част от това развитие. Както на национално, така и на местно ниво за гражданите. Ако успеем в тази вълна от обновяване, ако можем да направим заемите и знанията по-достъпни, за да помогнем на хората да се възползват от възобновяемите енергийни източници в домовете си, ще бъдем победители“, коментира Тимерманс.

Източник: economic.bg
Вижте още информация тук »
 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,
orange_li
orange_li
"Управление на риска"
Христо Драганов, 2003