При нас ще има пълна прозрачност

Стоян Мавродиев, председател на КФН: Екипът ни е единен, моля за коректност към надзорната институция Който нарушава закона, ще получава санкции, а който спазва правилата, ще работи необезпокояван Адвокати и адвокатски кантори няма да бъдат приемани за действителни собственици на поднадзорни компании

 

 

„Ако имате някакви съмнения или въпроси, обадете ми се да ме попитате, преди да се слагат етикети на определени документи, които са изтекли от неофициални срещи.” Тази молба отправи към журналистите Стоян Мавродиев - новият председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Мавродиев и неговите колеги от новоизбраното ръководство на надзорната институция бяха представени пред ресорните репортери.

Председателят на КФН декларира: „При нас ще има пълна прозрачност. Няма да има скрити теми зад кадър, освен по въпроси, които изискват конфиденциалност – свързани с различни системни рискове на пазара, които трябва да бъдат обсъждани в професионален формат. Например с Министерството на финансите или с БНБ, като част от съвместната ни работа в Съвета за финансова стабилност.

Примерите за такива теми могат да бъдат много – да кажем конкретни проблеми, стоящи пред дадена компания, които могат да доведат до риск за цялата система.

Такива практики имаше и в миналото – сключване на споразумения между централната банка и министъра на финансите. Понякога се налага тези въпроси да бъдат обсъждани професионално в тесен кръг. Когато има такова решение на Съвета за финансова стабилност, ще го спазваме, защото не можем да си позволим да бъдем некоректен участник в този формат. Така че откритостта ще бъде налице. Но не бива да се забравя, че понякога един слух може да срути дадена компания или финансова институция и това да обезкуражи цялата финансова система.”

Новото ръководство на КФН разработва своя програма за работа във всеки един от трите поднадзорни сектора – застрахователния, осигурителния и инвестиционния, съобщи още Мавродиев. И уточни, че вероятно до края на септември тази програма ще е готова и ще бъде представена пред журналистите. Вече са проведени срещи с браншовите организации във всеки от трите сектора и техните предложения ще бъдат взети предвид при съставянето на програмата.

Намерението ни е да бъдем открити и да дейстаме по правилата, подчерта още Стоян Мавродиев. И обеща всички поднадзорни лица да бъдат обект на сериозен контрол от страна на КФН: „Буквата на закона ще бъде спазвана. Който го нарушава, ще получава санкции. Който спазва правилата, ще работи необезпокояван.”

Небанковият финансов сектор е много деликатен. Той е тясно свързан с банковия и е важен за цялата държава и за гражданите. Медиите имат много важна регулативна роля, тъй като всяко нещо, казано от журналистите, има влияние върху сектора и върху пазара, беше категоричен председателят на КФН. Затова според него е важно журналистите да получават информация от първоизточника, звънейки директно на Мавродиев или на колегите му от новото ръководство на надзора, а не „да звучим жълто, като създаваме несъществуващи сценарии за интриги, раздори или др. подобни неща”. Казвам го най-добронамерено и с желание да имаме визия, че казани неща по отношение на регулатора се отразяват негативно върху пазара и могат да имат лоши ефекти, подчерта Мавродиев.

Новото ръководство на надзорната комисия демонстрира пред журналистите работа на пълни обороти – точно преди представянето си пред медиите проведе заседание, по време на което гласува формата на декларацията, свързана с обявяване на действителните собственици на поднадзорните лица. Одобреният формуляр ще бъде публикуван на интернет страницата на КФН. В декларацията се задават множество въпроси с цел установяване на собствеността на дадената компания. Всички поднадзорни лица ще бъдат длъжни да отговорят на тези въпроси в срок. От КФН обещаха веднага да изпратят на дружествата писма, с които да ги задължат да отговорят на въпросите в декларацията. По закон срокът за установяване на действителните собственици на дружествата е тримесечен. Компаниите трябва да са готови за допълнителни въпроси, ако не са дали достатъчно информация. Ние може да задаваме въпроси до безкрайност, докато установим действителните собственици, тъй като има много сложни структури, които са свързани с конгломерати от компании, заяви Мавродиев. В неофициален разговор той уточни пред в. „Застраховател прес”, че всяка непълна информация ще носи санкции за компанията, която я е изпратила. Така всяко забавяне ще се санкционира, докато не бъдат установени действителните собственици на даденото дружество. Адвокати и адвокатски кантори няма да бъдат приемани за действителни собственици, подчерта председателят на КФН. И обясни, че целта на изясняването на собствеността на поднадзорните лица е техните клиенти да са наясно къде влагат парите си.

Още преди официалното си представяне пред медиите обаче новото ръководство на КФН вече беше недоволно от работата на някои журналисти: „Това, което изтече преди няколко дни в медиите, не е програмен документ на КФН. Такъв стратегически документ не е гласуван от комисията”, заяви Стоян Мавродиев. Той цитира по памет някои коментари от типа на това, как новото ръководство на КФН е отворило кутията на Пандора, как е съставено от лобисти, от троянски коне, които нарушават интересите на дребните инвеститори в полза на големите, как ще осъществява грабеж на частните инвеститори и др. подобни. И обясни, че в конкретния случай става въпрос за неофициален работен пакет от идеи, които г-жа Ранкова, като зам.-председател е обсъдила на неофициална среща с инвестиционната общност. Естествено е да се обсъждат такива идеи със съответната гилдия предварително, за да намерим най-добрите мерки, законодателни промени или идеи, които да бъдат от полза за пазара, за поднадзорните лица и съответно за потребителите на финансови услуги, категоричен беше Мавродиев. Той уточни, че такива документи и идеи има и в застрахователния, и в осигурителния сектор, които също се обсъждат със съответните гилдии.

В момента, в който ние сме приели определена стратегия, пакет от мерки или намерения, които ще осъществяваме в работата си, това ще бъде гласувано в комисията и ще бъде обявено официално, подчерта председателят на КФН. И допълни, че само тогава може да се говори за стратегически документи, за програмни намерения или за мерки, които надзорът ще осъществява в работата си. Всичко останало са само опити да се създадат интриги в екипа на комисията или да се създаде интрига по отношение на практики, зад които ще застане КФН, а това е некоректно, каза още Стоян Мавродиев. И подчерта: „Днес видях некоректно написани неща в един финансов ежедневник, в които се говори за раздор във финансовия надзор, за проблеми в екипа и др. подобни. Държа да ви уверя, че такива проблеми няма. Екипът ни е единен. Моите отношения с г-жа Ранкова са прекрасни, така че всички неща написани в този ежедневник са спекулативни, неточни и неверни. Това е чиста проба създаване на негативно усещане към регулатора или измислени истории, които не съществуват в действителност.

Искам да изчистим този въпрос и да няма никакви съмнения в това, че в КФН има екип, който работи единно. Между нас няма проблеми. Опитът да се създава подобна нагласа е неверен. Моля да има коректност към институцията КФН и към нас, като хора, които се опитват да са коректни към държавата и към поднадзорните лица и потребителите на услуги.”

Борислав Богоев – новият зам.-председател на КФН, ръководещ Управление „Застрахователен надзор”, обясни пред журналисти, че двата най-сериозни проблема пред застраховането в момента са обхватът и цената на „Гражданска отговорност” на автомобилистите. В момента обхватът на задължителната застраховка е 77 на сто, а трябва да е поне 90%, за да не бъде въведен отново граничен контрол за наличие на тези полици при излизане на българските коли от страната. Заветните 90 на сто бяха постигнати само при пререгистрацията на автомобилите в България. Но не може през година да се задължават хората да пререгистрират колите си, категоричен беше Богоев. Според него е необходимо да бъдат взети други мерки за повишаване на обхвата на задължителната застраховка. Зам.-председателят на КФН обаче не уточни точно какви други мерки има предвид.

В същото време, за да се запази финансовата стабилност на застрахователите, цената на „Гражданска отговорност” трябва да се повиши, обясни още Борислав Богоев. И допълни картината на пазара с факта, че всяко подобно повишение на премията крие риск от ново намаляване на обхвата на задължителната застраховка, който и без това вече е опасно нисък.

В. „Застраховател прес” даде време на новото ръководство на КФН да навлезе спокойно в работата си и покани Стоян Мавродиев и колегите му наесен да дадат първите си интервюта за нашия вестник.

 

 

Йоанна Стефанова

 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки